1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЬ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ

З метою недопущення поширення вірусу АЧС (африканської чуми свиней) на території Болградського району та забезпечення дотримання правил біобезпеки при утриманні свинопоголів’я, в Болградській районній державній (військовій) адміністрації, 12 грудня 2023 року пройшло засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Засідання пройшло під головуванням заступника начальника Болградської РВА Олександра Іорданова за участю керівників структурних підрозділів Болградської РВА, представників ДСНС, поліції, Держпродспоживслужби, сільгосппідприємств та голів громад Болградського району.

Під час засідання начальник Болградської районної державної лікарні ветеринарної медицини Марія Назарова доповіла про вжиття заходів з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на території району.

Було зазначено, що з початку 2023 року зафіксовано 38 випадків АЧС, 11 з яких – у Київській області. 25 листопада 2023 р. спалах АЧС зафіксовано в Миколаївській області і останній випадок це в Одеській області – 28 листопада 2023 року у підсобному господарстві Новосавицького психоневрологічного будинку-інтернату.

АЧС – небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю. Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я. У зв’язку зі складною епізоотичною ситуацією власникам, які утримують поголів’я свиней необхідно посилити заходи профілактики недопущення АЧС.

Марія Назарова наголосила, що безпека АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней. Лише суворе дотримання ветеринарно-санітарних вимог дасть можливість уникнути виникнення та поширення африканської чуми свиней та величезних економічних збитків.

З метою недопущення занесення збуднику африканської чуми свиней на територію району Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Болградській райдержадміністрації вирішила:

  • посилити контроль за переміщенням живих свиней та продукції з них;
  • недопущення переміщення живих тварин без відповідних супровідних документів;
  • недопущення стихійної торгівлі продуктами тваринного походження у невстановлених місцях;
  • проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення про небезпеку АЧС та заходи профілактики;
  • провести роботу по реєстрації поголів’я свиней, яке утримується в господарствах різних форм власності;
  • утримувати на контролі рішення виконкомів сільських рад щодо створення груп оперативного реагування на випадок виникнення надзвичайної ситуації.

Заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов звернув увагу присутніх, що у разі виявлення підозри щодо захворювання тварин на АЧС терміново звертатись до державних установ ветеринарної медицини.

За результатами засідання  комісією надані відповідні доручення головам міських, селищних та сільських рад району, керівникам структурних підрозділів Болградської РВА та територіальним органам виконавчої влади району.