1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЩО ЗМІНИТЬСЯ В УКРАЇНІ...

ЩО ЗМІНИТЬСЯ В УКРАЇНІ З 1 ЛЮТОГО

Комунальні тарифи в 2024 році в лютому залишаться незмінними – мінімальну пенсію підняли до 2361 гривні. Перша у 2024 році індексація пенсій очікується у березні 2024 року. У лютому розмір пенсійних виплат залишиться тим самим.

Тариф на газ до квітня залишиться на рівні 7,96 гривень за кубометр газу. Тариф на воду також залишиться колишнім і відрізнятиметься в кожній області.

Тарифи на світло у лютому залишаться на рівні 2,64 гривні за кВт/год.

КОМУ ПІДВИЩАТЬ ПЕНСІЮ В ЛЮТОМУ 2024

Востаннє пенсії в Україні переглядали 1 січня 2024 року. Тепер мінімальна пенсія становить 2361 гривню. А наступна індексація пенсій очікується у березні 2024 року. Тому в лютому розмір виплат залишиться незмінним.

Єдине, що зміниться в Україні з лютого у пенсіонерів, це доплати до пенсії за віком. У лютому надбавку отримають люди, яким протягом місяця виповниться:

• 70 років – 300 гривень доплати;

• 75 років – 456 гривень доплати;

• 80 років – 570 гривень доплати.

Також пенсіонери можуть отримати доплату за “зайві” роки трудового стажу. У ПФУ розповіли, хто може претендувати на доплати до пенсії. Це чоловіки, у яких понад 35 років страхового стажу, і жінки, яких понад 30 років страхового стажу.

За кожен повний рік стажу понад мінімальний пенсіонери можуть отримати доплату в розмірі 1% від пенсії, проте не більше 23,61 гривень.

ВИПЛАТИ ДЛЯ ВНУТРІШНІХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Лютий стане останнім місяцем, коли всі переселенці автоматично продовжуватимуть отримувати грошову допомогу. Виплати ВПО у 2024 році будуть продовжені до 1 березня. З початком весни переселенців чекатиме багато змін.

З 1 березня виплати будуть автоматично продовжені лише декільком категоріям переселенців:

• пенсіонерам, які отримують менше 9444 гривень пенсії;

• людям з інвалідністю 1 і 2 групи;

• батькам дітей до 6 років, яким не вистачило місця в дитячому садку;

• сім’ям, які мають дохід менше 9400 гривень на кожного члена сім’ї;

• дітям-сиротам.

За словами міністра соціальної політики, виплати для переселенців обмежили для того, щоби мотивувати їх працевлаштуватися.

Усім ВПО, для яких автоматично не продовжать грошову допомогу, слід звернутися за призначенням виплат у найближчий ЦНАП, однак їм можуть відмовити.

ВИПЛАТИ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИМ СІМ’ЯМ

У лютому в Україні введуть допомогу малозабезпеченим сім’ям з числа ВПО.

Раніше малозабезпечені сім’ї ВПО не могли отримати виплати, якщо серед членів сім’ї були дорослі безробітні. Проте переселенцям набагато складніше знайти роботу. Тому уряд з 1 лютого пом’якшив вимоги до таких малозабезпечених родин, запровадивши для них грошову допомогу.

Допомогу отримуватимуть малозабезпечені сім’ї, які:

• повернулися в Україну після перебування за кордоном понад 90 днів поспіль, навіть якщо серед них є працездатні непрацюючі особи;

• мають статус ВПО і не працевлаштовані через переїзд.

Однак для того, щоб малозабезпечена сім’я не втратила виплати, всі безробітні працездатні члени сім’ї повинні знайти роботу або стати на облік в центр зайнятості протягом двох місяців після призначення допомоги.

ЗАРПЛАТИ ВІЙСЬКОВИХ

Зарплати військових у 2024 році складатимуться з двох частин: ставки та премії. Грошова винагорода залежатиме від того, які завдання виконує захисник.

Мінімальна зарплата 2024 року для військових буде такою:

• для курсантів військових училищ – 2350 гривень;

• для строковиків – 6000 гривень;

• для мобілізованих на фронт, які не беруть участі в боях – 30 000 гривень;

• для тих, хто виконує спеціальні завдання на лінії бойового зіткнення – 50 000 гривень;

• для солдатів, які беруть участь у боях на лінії фронту, перебувають на реабілітації через бойове поранення або потрапили в полон – 100 000 гривень.

Виплати захисникам, які через участь у бойових діях отримали інвалідність, складуть від 70 до 400 прожиткових мінімумів залежно від причин і тяжкості поранення.

МОБІЛІЗАЦІЯ В ЛЮТОМУ 2024

Протягом лютого Верховна Рада голосуватиме за новий законопроект про мобілізацію, який змінить хід війни в Україні. УНІАН повідомить, яким буде результати голосування.

Згідно з текстом законопроекту, мобілізація в Україні 2024 буде посилена, а призовний вік знизять з 27 до 25 років. Усі військовозобов’язані мають зареєструвати електронний кабінет призовника, а в ухилянтів через суд можуть заблокувати банківські рахунки. Військовослужбовці матимуть чіткий термін служби та право на щорічну відпустку. Людей з інвалідністю всіх трьох груп мобілізувати не будуть, проте родичі особи з інвалідністю 3 групи втратять відстрочку.

Також у новому законопроекті зазначено, як проходитиме мобілізація жінок та студентів. Якщо закон ухвалять, аспіранти матимуть відстрочку від призову лише якщо навчаються на бюджеті, а науковці – якщо працюють мінімум на 0,74 ставки.

Статистика и объявления

Продвигать публикацию

Нравится

Комментировать

Поделиться