НА ОДЕЩИНІ МАЙЖЕ ЗАВЕРШИЛИ ПОСІВ ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУР
Станом на 1.05.2024 року по всім категоріям господарств посіяно всього овочів – 13,9 тис. га, у тому числі:
капусти – 0,7 тис. га
огірків – 1,2 тис. га
цибулі – 3,1 тис. га
моркви – 0,9 тис. га
буряку – 0,9 тис. га
інші (нут, сочевиця, петрушка тощо) – 3,8 тис. га.
Загалом, по всіх категоріях господарств Одеської області в поточному році планується посіяти 14,7 тис. га овочевих культур, що становить 106,5% до рівня минулого року (13,8 тис. га), у тому числі:
капусти – 0,8 тис. га
огірків – 1,4 тис. га
помідорів – 3,6 тис. га
цибулі – 3,1 тис. га
моркви – 0,9 тис. га
буряку – 0,9 тис. га
інші – 4,0 тис. га.
З метою задоволення попиту населення та з врахуванням кон’юнктури ринку розширено посівні площі таких овочевих культур, як цибуля, помідори та буряк.
Враховуючи ситуацію, що склалася в Херсонській області – основному постачальнику кавунів, сільгосппідприємства Одещини збільшили посівні площі баштанних культур на 109,4% у порівнянні з 2023 роком, у тому числі:
кавунів на 108,7%
динь на 111,1%.
Традиційно найбільші площі посівів овочевих культур у сільгосппідприємствах Одеського – 2553,6 га, Білгород-Дністровського – 263,2 га та Ізмаїльського – 253,0 га районів.
За попередніми розрахунками валовий збір овочів очікується в межах 290 тис. тонн при нормі споживання населенням області 315 тис. тонн. Тобто, область практично забезпечує потребу в овочах шляхом власного виробництва. При цьому окремі види овочів, такі, як цибуля та помідори, по яких прогнозується перевиробництво, частково продаються в інші області.