1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПЕНСІЯ ВІЙСЬКОВИМ: РОЗМІР ТА...

ПЕНСІЯ ВІЙСЬКОВИМ: РОЗМІР ТА ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНО ПОДАТИ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ

💁🏻‍♂️ Пенсійне забезпечення військовослужбовців регулює Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» ухвалений ще у 1992 році. Він встановлює особливі умови розрахунку розмірів пенсій, а також вимоги щодо стажу та віку виходу на пенсійне забезпечення.

❓ Як визначається розмір пенсій військовослужбовців?

💰 Пенсійне забезпечення військовослужбовців фінансується з державного бюджету й розраховується таким чином:

▫️ військовослужбовцям, які мають вислугу 20 років – у розмірі 50% від середньомісячного грошового забезпечення за останні 24 місяці служби та по 3% за кожен додатковий рік вислуги. Тобто, якщо військовий пішов на пенсію на підставі досягнення 25 років пенсії то він отримуватиме одразу 65% від своєї зарплати (оклад та надбавки);

▪️ при звільненні за станом здоров’я при наявності 20 років вислуги – 55% грошового забезпечення за останні 24 місяці служби і плюс 3% за кожний рік додаткової вислуги;

▫️ військовим, які мають страховий стаж 25 років і більше, з яких не менше 12,5 календарних років становить військова служба – 50% сум забезпечення та додатково 1% за кожен рік страхового стажу понад 25 років;

▪️ військовим, які звільняються з військової служби у зв’язку з реформуванням ЗСУ, – 50% грошового забезпечення за 20 років вислуги та 3% за кожний додатковий рік, але не більше ніж 65% разом.

Максимальна пенсія за вислугу років звільненого військовослужбовця може становити не більше 70% від його грошового забезпечення за останні 24 місяці служби.

❗️ВИКЛЮЧЕННЯ❗️

У військових, які на момент проходження служби були ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС та віднесені до категорії 1, максимальна пенсія може досягати 100% грошового забезпечення, до категорії 2 – 95%.

❓ Чи можливий вихід на пенсію військового під час військового стану?

Військовослужбовцю під час воєнного стану можуть призначити пенсію за вислугу років, якщо він відслужив відповідну кількість років. Однак головна вимога для цього – звільнення з військової служби, а підстави (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n469) для цього в умовах воєнного стану суттєво обмежені.

📑 ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, що подається до ТЦК та СП для призначення пенсії:

▪️ Заява.

▫️ Грошовий атестат (з останнього місця служби).

▪️ Довідка про розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищень) та премії для обчислення пенсії відповідно до статі 43 ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» Додаток 1 та Додаток 8 (з усіх частин, де військовослужбовець проходив військову службу за останні 24 місяці).

▫️ Витяги з наказів про зарахування та виключення зі списків особового складу військової частини.

▪️ Паспорт.

▫️ РНОКПП.

▪️ Витяг про реєстрацію місця проживання особи.

▫️ Довідка ОК-5 з Пенсійного фонду України.

▪️ Довідка за реквізитами банківського рахунку.

☝🏻 Додатково для пенсії в разі втрати годувальника: витяг ЦВЛК; свідоцтва, підтверджуючі родинний зв’язок (свідоцтва про народження, про шлюб тощо); довідки про навчання дітей.

☝🏻 Додатково для пенсії по інвалідності: довідка медико-соціальної експертної комісії; свідоцтво про хворобу/витяг ВЛК.

❗️ Заява та необхідні документи для призначення пенсії подаються особисто за місцем реєстрації заявника до районного ТЦК та СП. РТЦК та СП приймає заяву та необхідні документи та робить запити до військових частин для отримання фінансових та інших документів, необхідних для призначення пенсії. Далі сформований пакет направляється до обласного ТЦК та СП, а ОТЦК та СП направляє після відпрацювання справу до Пенсійного фонду України.

Возможно, это изображение 1 человек, деньги и текст

Статистика и объявления

Продвигать публикацию

Нравится

Комментировать

Отправить

Поделиться