ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ, ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ – ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ?
У літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції та харчові отруєння. Клінічна картина цієї групи інфекційних захворювань характеризується болями і дискомфортом у животі, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла, слабкістю.
Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Характерною загальною рисою цих інфекцій є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання, але така людина здатна заражати оточуючих. Тварини, комахи, гризуни також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання та харчові отруєння.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання. Важливе значення також має використання якісної та безпечної води. Небезпеку також може мати купання у водоймах, в які потрапили збудники кишкових інфекцій.
На відміну від інфекції постраждалий з харчовим отруєнням не стає джерелом передавання: якою б не була природа харчових отруєнь, вони не передаються від хворої людини здоровій.
Харчові отруєння виникають при масивному розмноження мікроорганізмів або накопиченню їх токсинів в харчових продуктах, тому для запобігання харчових отруєнь необхідно убезпечити потраплянню мікробів у харчові продукти, забезпечити знищення збудників під час теплового оброблення їжі і запобігання їхньому розмноженню в харчових продуктах.
Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями та харчовими отруєннями необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;
- готувати продукти із запасом зараз не варто; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- використовувати безпечну воду, не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). ;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді дітьми;
- не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- утримуватись від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин, особливо слідкуйте за дітьми, щоб вони їх не споживали під час прогулянок;
- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що не вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
- при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Треба пам’ятати, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
З побажанням здоров’я,
Болградське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області