1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРО ЗАХОДИ ЩОДО АКТИВІЗАЦІЇ...

ПРО ЗАХОДИ ЩОДО АКТИВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В РЕГІОНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Сьогодні в рамках чергової селекторної наради, яку в режимі онлайн з головами районних державних військових адміністрацій, міськими головами та головами громад провів Начальник Одеської обласної військові адміністрації Максим Марченко – директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Дмитро Радулов детально розповів про заходи щодо активізації економічної діяльності в регіоні в умовах воєнного стану.
«В умовах війни бізнес стоїть пліч-о-пліч з державою для перемоги над ворогом, а Президентом Володимиром Зеленським, Кабінетом Міністрів та Верховною Радою відпрацьовано та створено всі умови для того, щоб жителі наших територіальних громад Одещини поверталися до активного життя, де це можливо та безпечно. Малий, середній та великий бізнес мають працювати на економіку держави для забезпечення її обороноздатності» – зазначив на початку селекторної наради Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.
Директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Дмитро Радулов нагадав учасникам наради, що серед основних рішень, що зроблені для відновлення і спрощення роботи бізнесу є податкові зміни та доступні кредити.
«Бізнес з оборотом до 10 млрд грн тепер платить тільки 2% від свого обороту (ПДВ, податок на прибуток – скасовується). ФОПи 1 та 2 групи сплачують податки за бажанням. Сплата державою ЄВС за мобілізованих працівників (ФОПи 2-3 групи і підприємства). Скасовується акциз на нафтопродукти, а ПДВ на них знижено з 20% до 7%. Податок на землю і екологічний податок скасовуються на територіях, де йдуть бойові дії. Будь-який бізнес в рамках програми «5-7-9» може взяти кредит під 0%. Максимальна сума кредиту збільшена до 60 млн гривень. Держава сплатить всі відсотки перед банком. Прибираються обмеження у видачі позики, які стосувалися бізнес-плану, робочих місць, чи будь-які інші. Після завершення воєнного стану ставка по кредитам буде не більше 5%. Держава компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття витрат, пов’язаних зі здійсненням сільськогосподарської діяльності підприємствам з земельним банком до 10 тисяч гектар. Також аграріям будуть надаватися державні гарантії на 80% суми кредиту. Одеська обласна військова адміністрації закликає всі банківські установи активніше долучатися до реалізації програми, зокрема для видачі кредитів у першу чергу сільськогосподарським підприємствам області» – сказав Дмитро Радулов.
З метою дерегуляції бізнесу запроваджена декларативна система роботи бізнесу: подав документи через ЦНАП, або онлайн через портал Дія і одразу можна працювати. Відмінені всі перевірки бізнесу, окрім тих, що стосуються перевірки цін на соціально важливі товар. Декларативний принцип роботи митниці – без проведення митного огляду та без митних платежів (акциз, ПДВ, ввізне мито). Такі правила стосуються і завезення всього транспорту.
Програма єПідтримка була розширена для надання допомоги тим українцям, які опинились без роботи та доходу через те, що в їх регіонах відбуваються активні бойові дії. Наймані працівники, за яких сплачено ЄСВ, а також ФОПи усіх груп можуть одержати одноразову виплату 6 500 гривень від держави.
«І це лише декотрі з тих кроків влади, які були зроблені для спрощення роботи бізнесу. Я звертаюся до усіх підприємців Одещини – починайте відновлювати роботу. Окремо звертаюся до одеситів та мешканців області – будь ласка користуйтеся послугами нашого регіонального бізнесу! Тим самим ви зробите важливий внесок у наповнення бюджетів та відновлення економіки Одещини і нашої країни» – сказав Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.
«Наразі всі банки-учасники програми, які розташовані на території області розпочали виплачувати державну допомогу бізнесу області, найбільше заявок надходить від працівників виробничої діяльності, сфер послуг, обслуговування. Зокрема, ТОВ «Чорноморський рибний порт, ППО АТ «Одеський припортовий завод», ДП «МТП «Южний», ТОВ «Дунайський аграрій», ФОПи та тимчасово переміщені особи, які прибули на територію Одещини» – додав Дмитро Радулов.
Сьогодні, за інформацією Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської ОВА, на території області працюють близько половини великих промислових підприємств. Серед них «Інтерхім», «Одескабель», «Одеський машинобудівний завод», «Айсберг», «Телекомунікаційні технології», «Телекарт-прилад», «Укратлантік», «Ескаро Індастрі», «Еверласт», «СП «Вітмарк-Україна». Майже всі підприємства харчової промисловості – Гормолзавод, Онисс, Куліндорівський КХП, Одеських ХЗ №4, Нове діло. Готові працювати ТОВ «Цемент», ТОВ «СанТехРай», ТОВ «Пуратос Україна», ТОВ «Укрелеваторпром», ПАТ «Ізмаїльський ЦКК». Не працюють: ОФ ПАТ «ВО «Стальканат – Силур», ПАТ «Іллічівський судноремонтний завод», ТОВ «Белста», ТОВ «Дельта Вілмар Україна», ТОВ «Українська чорноморська індустрія», ПрАТ «АДМ Іллічівськ» – олійники працювали на експорт.
«Так є сьогодні низка проблем, що стоять на заваді повноцінного запуску підприємств, але ми їх знаємо і будемо допомагати вирішувати. Міським та селищним головам територіальних громад, голам районних військових адміністрацій необхідно здійснити аналіз підприємств, які зупинили діяльність, вжити всіх заходів та розробити алгоритм щодо відновлення їх роботи. На сьогодні це – Іллічівський судноремонтний завод, «Белста» (м. Білгород-Дністровський), «Укратлантік», «Сантехрай», (Одеса), Ізмаїльський ЦКК, «Балтська швейна фабрика» – відзначив Директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Дмитро Радулов.
Для Одещини також вкрай важливою є й робота сфери послуг, яка сьогодні фактично функціонує на 45%. Майже ніхто із суб’єктів господарювання сфери торгівлі продовольчими товарами (як мережеві, так і невеликі магазини) не припинили свою діяльність. Частково функціонують ринки: «Привоз», «Старокінний», «Черьомушки», не в повному обсязі – «Промтоварний ринок 7 км». Функціонують мережеві магазини непродовольчих товарів, та магазини непродовольчих товарів у торговельно-розважальних центрах.
За період війни масово закривались ресторани, кафе, перукарні, салони краси, хімчистки, майстерні з ремонту одягу та взуття. Однак, впродовж останнього тижня розпочали роботу ресторанні заклади, зокрема шляхом реалізації готових страв на «виніс» та через служби доставки. Частина з них переформовувала свою роботу для забезпечення харчуванням підрозділи ЗСУ та Територіальної оборони.
«Важливо, що рішеннями Уряду та парламенту запроваджено нову цінову формулу на пальне, яке сьогодні вкрай необхідне як для наших військових перемог, так і для запуску та функціонування економіки. Наразі АЗС вже знизили ціну щонайменше на 5-10 грн. грн, відповідно також стабілізуються ціни на товари. Це має стати ще одним поштовхом для відновлення та налагодження нових транспортних логістичних маршрутів для поставок та насичення ринку продовольчими та промисловими товарами, стабілізації споживчого ринку» – додав Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.