1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ОБГОВОРИЛИ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ОБГОВОРИЛИ АЛГОРИТМ ФОРМУВАННЯ ДОБРОВОЛЬЧИХ ФОРМУВАНЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Сьогодні начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура провів селекторну нараду з голова ОТГ та представниками правоохоронних і контролюючих органів району. Основним питанням заходу стало створення добровольчих формувань територіальних громад району.
Як зазначив комендант Болградського району, начальник Болградського РТЦК та СП – підполковник Олександр Дем’янов в громадах Болградського району створено добровольчі підрозділи з охорони правопорядку в населених пунктах, які діють на незаконному рівні, так як офіційної реєстрації вони не проходили. Тому відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву», Положення про добровольчі формування територіальних громад затверджене 29 грудня 2021 р. № 1449 Постановою Кабінетом Міністрів України та з метою організації належної територіальної оборони Болградського району головам ОТГ необхідно створити добровольчі формування територіальної громади, а саме воєнізованих підрозділів, які сформовані на добровільній основі з громадянами України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади та які призначені для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.
Начальник Болградського відділу ГУ НП в Одеській області Роман Галкін зазначив, що формування добровольчих підрозділів повинне здійснюватися згідно Закону України так, як останнім часом зафіксовано ряд правопорушень з боку формувань, які самостійно самоорганізовуються в населених пунктах району. Їх основна задача інформувати Болградський відділ ГУ НП про виявлені правопорушення та надавати допомогу правоохоронним органам району, а не діяти самостійно.
Роман Галкін розповів, що до складу добровольчого формування не зараховується особа, яка була раніше засуджена до позбавлення волі за скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину, крім реабілітованої, або має дві і більше судимостей за скоєння умисних злочинів. Список усіх осіб, які ввійдуть до складу ДФТГ пройдуть спеціальну перевірку у Болградському відділу ГУ НП.
Під час наради головам громад було доведено алгоритм формування добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ).
Зазначимо, що добровольче формування утворюється зборами ініціативної групи жителів територіальної громади. За результатами зборів складається протокол зборів ініціативної групи про утворення добровольчого формування територіальної громади (далі – протокол).
Членом добровольчого формування може бути громадянин України віком від 18 років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір (перевірку) і уклав контракт добровольця територіальної оборони.
Особа, яка виявила бажання стати членом добровольчого формування, подає заяву на ім’я командира добровольчого формування та укладає контракт, як доброволець територіальної оборони та отримує посвідчення добровольця територіальної оборони.
На членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.
Начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура надав доручення усім головам територіальних громад району щодо проведення формування ДФТГ згідно діючого законодавства України.
Також під час наради було розглянуто питання щодо створення матеріального резерву продовольства для потреб населення району. Як зазначив начальник Болградської районної військової адміністрації в кожної ОТГ Болградського району створені логістичні центри. Постійно ведеться робота з їх поповнення продуктами першої необхідності задля забезпечення населення на особливий період.
На сьогоднішній день найкращі показники по створенню матеріального резерву в Арцизькій, Криничненській та Павлівській громадах. Найнижчі в Теплицькій та Кубейських громадах.
Тому начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура надав доручення головам громад щодо активізації роботи зі створення матеріального резерву продовольства для потреб населення району.