1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЗУСТРІЧ З ГОЛОВАМИ ТА...

ЗУСТРІЧ З ГОЛОВАМИ ТА АГРАРІЯМИ 5-ТИ ГРОМАД БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ

Сьогодні відбулась зустріч начальника Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури спільно з заступником Дмитром Димітровим з головами та аграріями Болградської, Василівської, Городненської, Криничненської та Кубейської громад Болградського району.
На початку наради Геннадій Бамбура ознайомив присутніх з основними напрямками підтримки бізнесу та населення під час воєнного часу задля запуску економіки держави для забезпечення її обороноздатності.


Начальник відділу економіки та агропромислового розвитку Світлана Вербанова розповіла керівникам підприємств, установ та організацій галузей агропромислового виробництва про стан виконання вимог, визначених постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану», якою передбачено проведення бронювання військовозобов’язаних по оновленій процедурі.
Крім того, вона зазначила, що Болградська районна військова адміністрація, а саме відділ економіки та агропромислового розвитку буде видати військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки. Цей документ підтверджує відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (п. 5 Постанови № 194).


На сьогоднішній день в Болградському районі сільгосппідприємствами заброньовано більш 500 осіб. Робота з бронювання військовозобов’язаних в агропромисловому комплексі продовжується.


Заступник начальника РТЦК та СП, майор Володимир Руснак надав роз’яснення, про військово-облікові спеціальності, які не підлягають бронюванню, згідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 березня 2022 року N 194 “Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану”.


Крім того, він розповів про процедуру вилучення або відчуження техніки з підприємств до РЦТК та СП під час воєнного стану. Порядок виконання військово-транспортного обов’язку визначений у постанові Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про військово-транспортний обов’язок”. Уся техніка, яка вилучається повинна бути в технічно справному стані.


Заступник начальника Болградської районної державної адміністрації Дмитро Димітров розповів як проходить підготовка до комплексу весняно-польових робіт 2022 року на сільгосппідприємствах Болградського району. Він зазначив, що на сьогоднішній день посіяно озимих на зерно 97 785 га, з них : озимої пшениці – 49 583 га, озимого ячменю – 48 202 га, ріпаку – 17 614 га. Наразі проводиться оранка землі під посів ярових культур.


Сільгосппідприємства району на 70% забезпечені пальним, на 65% насінням. Додатково проведена робота с підприємствами району, в яких не вистачає пального для проведення весняно-польових робіт. На сьогоднішній день 98 сільгосппідприємств району подали пропозиції щодо нестачі дизпалива у кількості 2261 тонн та бензину 281 тонн. Також триває робота з обрізки виноградників. Станом на 23 березня 2022 року обрізано 80% від загальної площі, тобто 4303 га. У завершенні зустрічі Геннадій Васильович зазначив, що в районі продовжується робота щодо наповнення матеріального резерву продовольства для потреб населення. В кожній ОТГ Болградського району створені логістичні центри. Постійно ведеться робота з їх поповнення продуктами першої необхідності задля забезпечення населення на особливий період.


Геннадій Васильович наголосив на можливості створення логістичних центрів не тільки у громадах, а й у кожному селі. Звертаючись до аграріїв району начальник Болградської районної військової адміністрації закликав: «Долучайтесь до створення матеріального резерву. У такий складний час ми маємо об’єднатися та забезпечити наш район усім необхідним для забезпечення потреб населення».