1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА...

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА 09.00 04 ТРАВНЯ 2022 РОКУ ЩОДО СИТУАЦІЇ В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ

Шановні мешканці району! Болградська районна військова адміністрація повідомляє, що за минулу добу загальна ситуація в Болградському районі залишається спокійною. Надзвичайних подій, захоплень адмінбудівель, бойових дій – немає. Криміногенний стан в районі контрольований правоохоронними органами.

Промислові, сільськогосподарські, комунальні підприємства та об’єкти оптової та роздрібної торгівлі в Болградському районі працюють стабільно. Також в районі працюють усі медичні заклади.

Населення Болградського району частково забезпечено основними продуктами харчування, санітарно-гігієнічними засобами. Серйозних перебоїв із постачанням продуктів немає.

На автозаправних станціях району  спостерігається нестача палива. З травня 2022 року Кабінет міністрів України  підвищив торговельну надбавку на дизпаливо та бензини на 40% для запобігання дефіциту на автозаправних станціях.

Так, надбавку підвищили для дизельного палива з 5 до 7 грн з урахуванням ПДВ (на 40%) та для бензинних автомобілів з 4,55 до 6,50 грн з урахуванням ПДВ (на 42,8%). Таким чином, з урахуванням максимальної націнки гранична вартість дизпалива не має перевищувати 40,66 грн/л, бензинів – 36,05 грн.

Також уряд продовжив дію застосування граничного рівня торговельної надбавки на суспільно значущі продовольчі товари на весь період воєнного стану та на три місяці після його припинення чи скасування.

Зазначимо, що завдяки роботі, яка проведена Болградською районною військовою адміністрацією щодо наповнення місцевих бюджетів, виконання районного бюджету у квітні 2022 року склало 107,8%. Виконали доходну частину своїх бюджетів 6 громад: Болградська – 131,7%, Арцизька – 113%, Василівська – 117,1%,  Криничненська – 128,2%, Павлівська – 110% та Теплицька – 107%.

Головам ОТГ, які не виконали бюджет, рекомендовано провести роботу з платниками податків, а саме приділити особливу увагу надходженням податку на доходи з фізичних осіб, земельного та єдиного податків.

Уряд збільшив розміри тимчасової державної допомоги для дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце їх проживання не відоме. Рішенням Уряду визначено, що тимчасова державна допомога призначатиметься з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Максимальний розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років становитиме 2100 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 грн. Також буде проведено з 1 січня 2022 року перерахунок розміру тимчасової державної допомоги, виплату якої було проведено у січні – травні 2022 року, із урахуванням виплачених сум цієї допомоги.

Рішенням Уряду затверджено механізм розподілу між бюджетами місцевого самоврядування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів. Відповідне рішення прийнято на виконання Закону України від 30.11.2021 № 1914-IX, яким змінюється механізм справляння акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів. Зокрема, зазначеним законом передбачається перенесення на виробників та імпортерів тютюнових виробів обов’язку сплати 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів. Сьогодні такий обов’язок покладено на суб’єктів роздрібної торгівлі. Саме для забезпечення розподілу податку, який сплачуватимуть виробники та імпортери, постановою Уряду запроваджується механізм зарахування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів до бюджетів місцевого самоврядування.

При Болградській районній військовій адміністрації продовжує роботу Координаційний штаб з гуманітарних  та соціальних питань. До Болградського району продовжує надходити гуманітарна допомога з різних куточків України та від міжнародних донорів. Гуманітарна допомога направляться та розподіляється між 10 громадами Болградського району.

Активно проводиться робота щодо реєстрації внутрішньо-переміщених осіб.   На сьогоднішній день  в Болградському районі зареєстровано  8233 внутрішньо-переміщених осіб, в тому числі діти – 4016, особи з інвалідністю – 139. Довідки отримали 7691 ВПО.

У Болградській районній військовій адміністрації працює Кол-центр для збору інформації щодо потреб та пунктів розміщення внутрішньо-переміщених осіб в районі. Громадами району визначено 706 вільних місць для тимчасового розміщення внутрішньо-переміщених осіб.

В районі продовжують працювати пункти прийому гуманітарної допомоги військовослужбовцям, загону територіальної оборони, внутрішньо-переміщеним особам  та мешканцям нашого району, які потрапили до складних життєвих обставин. Активно проводиться волонтерська діяльність, жителі району збирають допомогу всім, хто її потребує.

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОН – ЦЕ УКРАЇНА!

НАЧАЛЬНИК БОЛГРАДСЬКОЇ РАЙОННОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ГЕННАДІЙ БАМБУРА