1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВІДРОДЖЕННЯ РИБОГОСПОДАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ ОДЕЩИНИ

ВІДРОДЖЕННЯ РИБОГОСПОДАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ ОДЕЩИНИ

❗2 червня у м. Ізмаїл Одеської області відбулись виїзні комітетські слухання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на тему: «Стан рибного господарства та шляхи його розвитку».

📢Одещина має надпотужний ресурс у галузі рибного господарства. Але у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та введенням воєнного стану промислова діяльність українськими суб’єктами господарювання в Азово-Чорноморському басейні у 2022 році фактично не здійснювалась через порушення логістики, знищення ворожими обстрілами складів замороженої продукції, заборгованість торговельних мереж і відсутністю риби у переліку товарів критичного імпорту тощо.

✅Актину участь у зустріч прийняли від Одеської обласної державної адміністрації Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин, Павло Буланович директор Департаменту екології та природних ресурсів. С боку комітету Олександр Гайду (голова комітету) та члени комітету Степан Чернявський, Артем Нагаєвський, Артем Чорноморов, Максим Гузенко, Маргарита Шол, Сергій Бунін, Тетяна Грищенко, Микола Кириченко, Володимир Тимофійчук, Олександр Старинець. Також участь у обговорені взяли заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, начальник Ізмаїльської районної військової адміністрації Родіон Абашев, Ізмаїльський міський голова Андрій Абрамченко, голова Ізмаїльської районної ради Василь Антонюк, голова громадської спілки «Всеукраїнська бізнес-асоціація рибної промисловості та аквакультури» Сергій Козак, представник Всеукраїнської бізнес-асоціації рибної промисловості та аквакультури, заступник виконавчого директора з рибного господарства АРК «Придунайська Нива» Віктор Безсмертний, голова правління Всеукраїнського об’єднання організації роботодавців рибного господарства Олександр Шлапак, директор ПП «Посейдон плюс», керівник ТОВ «Озерне 2012» Сергій Кафаджи, директор ДП Одеський центр Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства та океанографії Денис Смірнов, старший науковий співробітник ДУ «Інститут морської біології НАН України» Сергій Бушуєв, а також інші представники рибної галузі з різних регіонів України.

👍В ході виступів було зазначено, що рибне господарство виступає важливим елементом продовольчої безпеки України та світу в цілому. Проте, роками у регулюванні діяльності галузі накопичувались проблеми, що не дозволяють реалізувати її потенціал повною мірою. Слабким залишається розвиток аквакультури в Україні. Зокрема, на відміну від світових тенденцій, в Україні виробництво продукції в умовах аквакультури не перевищує промисловий вилов риби. На даний час Україна залишається імпортозалежною державою на ринку риби та рибної продукції і в цілому має від’ємне сальдо торговельного балансу рибної продукції.

📊Учасниками слухань було зауважено, що окрім об’єктивних фактів, що вплинули на зменшення добування водних біоресурсів, також залишається основна причина – багаторічна відсутність ефективного управління, зокрема відсутність стратегії та програми розвитку рибного господарства, застаріла нормативно-правова база та розпорошеність законодавства, зарегульовані процедури отримання права на ведення аквакультури та промислового рибальства, нерівний доступ до спільного обмеженого ресурсу й наявність незаконного, непідзвітного, неконтрольованого рибальства.За результатами комітетських слухань підготовлено проект рекомендацій, який буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ!