1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЗАВДЯКИ РОЗБЛОКУВАННЮ ПОРТІВ УКРАЇНА...

ЗАВДЯКИ РОЗБЛОКУВАННЮ ПОРТІВ УКРАЇНА МОЖЕ ОТРИМАТИ ЗНАЧНІ ВАЛЮТНІ НАДХОДЖЕННЯ

Експортні залишки зернових та олійних культур за 2021 рік становлять $ 10 млрд, цьогорічний агроекспорт оцінюється ще в $ 20 млрд. Тому завдяки угоді про відкриття українських чорноморських портів Україна зможе отримати значні валютні надходження, що насамперед гарантує подальше функціонування аграрного сектора нашої держави.

На цьому акцентував Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час прес-конференції на тему: «Безпечне транспортування зерна та продовольства через морські порти України».

«Стамбульська угода – велика робота, яку виконали військові і команда Мінінфраструктури. Вона напряму дуже впливає на багато процесів, які відбуваються в світі, але насамперед – в Україні», – сказав він.

За словами Міністра, основною причиною загрози світового голоду чи можливого дефіциту продовольства в Україні може бути те, що українські фермери не матимуть грошей, а отже, мотивації для продовження посівних робіт.

Із розблокуванням морських портів має збільшитися обсяг експорту зернових. Крім того, буде значно здешевлена логістика, пояснив Міністр. Адже наразі з ціни умовно в $ 350 за тонну український фермер має тільки близько $ 100, решта – вартість транспортування. При цьому в ринкових умовах, до блокади портів, фермер віддавав інфраструктурі тільки 15 % від ціни агропродукції.

«Нам до цього потрібно повертатися. Якщо цього не станеться, настане ще більша проблема – в першу чергу в Україні, а потім у світі», – підкреслив Микола Сольський.

Крім того, як пояснив Микола Сольський, відкриття портів – один із факторів у світі, що наразі впливає на ціну зерна. Так, біржа відреагувала ще в день підписання угоди: котирування на пшеницю і кукурудзу дещо знизилися. Разом з тим, для українських фермерів відпускна ціна уже збільшилася: на 20–30 % на ріпак, 10–20 % на кукурудзу, та 10 % на пшеницю.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що протягом найближчих двох днів у Стамбулі будуть розроблені внутрішні технічні документи координаційного центру. Очікується, що він розпочне роботу з 27 липня.

«Діяльність координаційного центру полягає у нагляді та координації функціонування гуманітарного коридору, але не поширюється на територіальні води України. У територіальних водах України виключно українська влада має компетенції адмініструвати та забезпечувати всі процеси», – наголосив він.

«Для нас принципово важливо, щоб Україна отримала валютні надходження, а саме відкриття портів дозволить отримати мінімум мільярд доларів на місяць. Також важливо, щоб наші фермери отримали фінансування вже в цьому році, щоб мати можливість зробити посівну кампанію на наступний сезон… Це питання виживання для всієї галузі», – сказав Олександр Кубраков, додавши, що також для міжнародних партнерів розблокування експорту українського зерна є «виключною необхідністю».

При цьому Міністр інфраструктури підкреслив, що в самій угоді немає жодних обмежень за цінами та за обсягами експорту.