НОВИНИ ГРОМАД: «СИРИ, ВИНО & CASINO» – НА ПІДРИМКУ БІЗНЕСУ ТА ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ ГРОМАДИ
Війна торкнулася всіх представників бізнесу однозначно, і навіть тих, чиє виробництво знаходиться на деокупованих територіях. Особливо вразливим став локаційний крафтовий бізнес. Але навіть у цих непростих реаліях, виявляється, можна реалізовувати нові ідеї, якщо підприємці гуртуватимуться. Та ще й приносити користь громаді.
Тому підтвердження – презентація спільного сирно-винного проекту «Сирі, вино & casino», що відбулась вперше в селі Табаки Болградської громади. Його авторами виступили родина сироварів Курдових «Щедра околиця» (село Табаки), сімейна виноробня «Vinapion» Грекових з Болграду та родина Овчинників Wine Games Kherson з Херсона.
Все почалося з того, що команда «Винні ігри» та винороб Олексій Овчинніков змушені були законсервувати з початком війни своє виробництво на окупованому Херсоні та провести його релокацію до Болграду. Тут Олексій познайомився із головою Фонду підтримки підприємництва Сергієм Мойсеєнком, а той, у свою чергу, допоміг підприємцю-переселенцю зареєструвати свою справу. Таким чином Олексій зробив свій перший внесок у громаду – готовність платити до бюджету податки. А після знайомства з сім’ями Курдових та Грекових згуртувався з ними, щоб спільно впровадити інноваційні ідеї розвитку туристичного бізнесу.
Місцем проведення презентації сирно-винного проекту було обрано територію сироварні родини Курдових «Щедра околиця».
Гості, серед яких були староста села Табаки Володимир Терзі, начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської громади Жанна Сусліна, директор туристично-інформаційного центру «Болград» Юлія Димитрова, голова Фонду підтримки підприємництва у Болградському районі Сергій Мойсеєнко, туристичні оператори та інші запрошені, які не просто дегустували представлену продукцію, а робили це за допомогою захоплюючої гри у сирно-винне казино та квестів. Ведучим-круп’є виступив Олексій Овчинніков.
Виробники Галина Курдова та Юрій Греков розповідали історію створення продуктів, якими характеристиками вони наділені, а гравці робили ставки на той вигляд, який вони вважали за задум. Переможні ставки отримували втричі більше фішок, які потім вони могли обміняти в аукціоні на призи від виробників.
Три з половиною години пролетіли непомітно, бо, крім дегустацій, гостям було проведено не лише майстер-клас з приготування традиційної болгарської міліни, екскурсії по льоху сироварні, а й пошук винних скарбів на одному з Троянових валів, де і знаходиться сироварня.
«Перемога обов’язково буде за нами, ми в цьому віримо, і сидіти склавши руки теж не можемо. Сьогодні підтримки особливо потребують крафтові виробники, які втрачають обсяги продажу, а значить зменшуються і надходження до бюджету громади, та й усієї країни. У відносно спокійному Одеському регіоні це можна зробити – допомогти локаційному бізнесу, а отже, і покращити фінансову спроможність громади.
Тим більше, що ми бачимо в цьому зацікавленість самих виробників. Тож сьогоднішній проект отримає продовження. До речі, серед партнерів нашого проекту у цьому регіоні є й ті, хто частину коштів від свого бізнесу спрямовує на волонтерство», – зазначив Олексій Овчинніков.
«Ми лише вітаємо такий інноваційний підхід, адже він допомагає зберігати та розвивати туристичний бізнес, і навіть розширювати його межі, співпрацю. На середу з авторами проекту у нас призначено робочу зустріч, у ході якої ми проаналізуємо цей проект, щоб надалі він став лише кращим», – поділилася начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради Жанна Сусліна.
За інформацією Болградської міської ради