1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ...

ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО-ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ  ТА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ  БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

Сьогодні під головуванням начальника Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури відбулось чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки  та надзвичайних ситуацій  райдержадміністрації.

Про укриття населення у захисних спорудах  цивільного захисту Болградського району в умовах воєнного стану доповів начальник відділу оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами РВА Сергій Забуга.

На обліку в Болградській районній військовій адміністрації перебуває  27 протирадіаційних укриттів.

За  інформацією голів міських, селищних та сільських рад для колективного укриття населення ТГ передбачається використання 95-ти найпростіших споруд для колективного укриття населення та найпростіші споруди для індивідуального укриття членів сім’ї чи групи людей (приватні погреби, підвали, тощо).

З початком агресії російської федерації проти України були проведені робочі наради з головами міських, селищних та сільських рад – балансоутримувачами ЗСЦЗ, щодо забезпечення належного функціонування захисних споруд цивільного захисту, їх доукомплектування необхідним інвентарем та майном відповідно до норм, визначених Вимогами щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом МВС від 09.07.2018 року №579 (зі змінами).

Начальник Болградської РВА  рекомендував головам міських, селищних та сільських рад, керівникам підприємств, установ, організацій Болградського району незалежно від форм власності і господарювання, на балансі яких знаходяться захисні споруди, забезпечувати їх належний технічний стан і готовність до укриття населення.  Підготувати на кожну ЗСЦЗ (найпростіше укриття) паспорт захисної споруди та облікову картку, рішенням колегіального органу (сесії, виконкому, комісії ТЕБ та НС) взяти захисну споруду на облік.

Про створення безпечних умов перебування у закладах освіти дітей, учителів та працівників з урахуванням збройної агресії російської федерації доповіла  начальник відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту Болградської РВА Тетяна Ведь. Вона зазначила, що в Болградському районі функціонують 157 закладів, з них 78 закладів загальної середньої освіти та 79 закладів дошкільної освіти.

Комісією Болградської районної військової адміністрації проведено попередню перевірку будівель цивільного захисту, найпростіших укриттів та захисних споруд, що розташовані у безпосередній близькості до місця знаходження закладів освіти, які плануються використовувати для укриття здобувачів освіти і працівників. За результатами перевірки рекомендовано до використання, як укриття за умов усунення всіх недоліків 40 споруд у 38 закладах загальної середньої освіти (Арцизька ОТГ – 6 закладів, Болградська – 4 заклади, Бородінська – 2 заклади, Василівська – 4 заклади, Городненська – 4 заклади, Криничненська – 1 заклад, Кубейська – 3, Павлівська – 5, Тарутинська – 6, Теплицька – 3) та 14 споруд у 14 закладах дошкільної освіти (Арцизька ОТГ – 4, Болградська – 5, Городненська – 2, Криничненська – 1 заклад, Теплицька – 2) . На даний час триває підготовка закладів освіти та споруд цивільного захисту  до нового начального року.

Геннадій Бамбура рекомендував  головам міських, селищних та сільських рад разом з керівникам закладів освіти прискорити  роботу щодо створення безпечних умов перебування у закладах освіти дітей, учителів та працівників з урахуванням збройної агресії російської федерації та забезпечити належну підготовку закладів освіти до 2022-2023 навчального року.

Борис Міхальчан, в.о. начальника Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області, доповів про забезпечення протипожежного захисту закладів освіти у новому 2022-2023 навчальному році. Він зазначив, що Болградським районним управлінням ГУ ДСНС України в Одеській області проаналізовано відповідні матеріали попередніх планових, позапланових перевірок стану пожежної та техногенної безпеки у закладах освіти. Проаналізувавши попередні перевірки в кількості 116 об’єктів закладів освіти, які знаходяться на території Болградського району, встановлено, що керівниками об’єктів не в повному обсязі ведеться робота з поліпшенням протипожежного стану закладів освіти. За порушення  вимог Правил пожежної безпеки в Україні та невиконання вимог приписів, органів державного нагляду контролю у сфері пожежної та техногенної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 109 посадових осіб об’єктів. 

Згідно зазначеного вище,  головам міських, селищних та сільських рад разом з керівникам закладів освіти Болградського району рекомендовано провести заходи із створення безпечних умов перебування дітей у закладах освіти у новому 2022-2023 навчальному році.

Крім того, в.о. начальника Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан доповів про стан утримання підрозділів місцевої пожежної охорони.

На території Болградського району функціонують 3 державні пожежні-рятувальні частини, а саме у м. Болград, м. Арциз та смт. Тарутине. Які залучаються для гасіння пожеж та загорань, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, захисту території та населення від НП та (НС) техногенного та природного характеру. Також у районі для гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт функціонують 15 місцевих пожежних команд.

Начальник Болградської РВА та члени комісії ТЕБ та НС рекомендували головам Бородінської, Теплицької та Павлівської громад винести на розгляд на сесії рад питання щодо утворення та голові Тарутинської громади щодо створення  додаткового підрозділів місцевої пожежної охорони (МПО)на території громад Болградського району з метою вчасного реагування на надзвичайні ситуації та надзвичайні події.

Також, в.о. начальника Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан доповів про стан зовнішнього протипожежного водопостачання (пожежних гідрантів, протипожежних водоймищ, водонапірних веж) в Болградському районі та  розгляду можливості  щодо приведення несправнихджерел протипожежного постачання у належний технічний стан, за рахунок коштів  місцевих бюджетах.