1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ІНТЕРВ’Ю НАЧАЛЬНИКА БОЛГРАДСЬКОЇ РВА...

ІНТЕРВ’Ю НАЧАЛЬНИКА БОЛГРАДСЬКОЇ РВА ГЕННАДІЯ БАМБУРИ ВИДАННЮ «МАХАЛА»

– Чому у Болграді не працює сирена?

– Сирена не працює, бо вона стара, їй більше ніж 30 років, і вона вийшла з ладу. Зараз міською радою проводиться процедура закупівлі нового обладнання, яке буде не просто сиреною як «ревун», а й системою оповіщення. Тривають тендерні процедури, але, за інформацією Болградської міської ради, з 20 жовтня ця система запрацює.  Це питання ми тримаємо на контролі. 

– ВПО з Одеси з двома дітьми – в будинку нема де купатися, немає газу для обігріву будинку.

– В даній ситуації потрібно розуміти, де знаходиться ця родина. По-перше, потрібно звернутися у відділ соціальної допомоги міської або сільської ради. В нас є місця для розміщення ВПО, і будуть прибувати нові люди з зон, де ведуться активні бойові дії. Якщо в громаді питання людини не буде вирішене, то треба звернутися до управління соціального захисту Болградської районної військової адміністрації.

– Чи надається допомога по втраті годувальника?

– Так, надається. Є відповідна постанова Кабміну. Цим займається Пенсійний фонд, треба звернутися до них чи до Управління соціального захисту.

– Чи є вакансії в адміністрації? До кого звернутися та подати резюме?

– Питання актуальне. Але у зв’язку із воєнним станом закриті реєстри та не проводяться конкурси на заміщення посад. 

– Чому ніколи не попереджають про те, що проходитимуть військові навчання? Ось, наприклад, сьогодні знову навчання, діти підписників лякаються.

– Не інформуємо з однієї причини – задля безпеки. Безпеки громадян – раз, безпеки військових – два. Якщо ми будемо оприлюднювати інформацію про те, де, коли і скільки буде перебувати військових, то це надасть доволі повну інформацію ворогові. Він може цим скористатися. Стосовно того, що люди лякаються. Навчання проводяться у спеціальних місцях, на полігонах – тому це безпечно. Бойових дій на території району не ведеться.

– Як адміністрація допомагає Територіальній обороні?

– Адміністрація ще до початку війни, коли набрав чинності закон «Про національний спротив» почала працювати з цих питань. Всі заявки, які нам надходять від ТРО, ми виконуємо. Загалом, ми надали близько десятка приміщень по всьому району, близько 20 одиниць техніки. Ми допомагаємо ТРО спільно з міськими та сільськими радами, ними було надано допомогу у розмірі понад 8 мільйонів гривень. 

– Наскільки ТРО забезпечено всім необхідним? Чи готова у разі нападу на наш регіон захищати нас?

 Всім необхідним забезпечені та цей процес продовжується. Тому що це не є якоюсь сталою величиною, він завжди у динаміці. Сьогодні одне потрібно, завтра – інше. Наприклад, зараз ми готуємося до зими: купляємо теплі речі, засоби обігріву, паливо. 

Стосовно готовності до захисту, до виконання своїх обов’язків за призначенням – так! Але хочу звернутися до читачів: захист держави – це не лише завдання ТРО чи ЗСУ, а кожного громадянина України. Тому звертаюсь до людей, виконайте свій обов’язок, прийдіть до Центру комплектування та вступайте до лав ЗСУ, виконайте перед державою свій священний обов’язок. Наша Перемога – це спільні зусилля. 

– Чи можете ви регулювати ціни на оренду житла у місті?

– Законодавством не передбачено регулювання цін приватного сектору, передбачено лише управління комунальною та державною власністю. 

– (Про загибель хлопця внаслідок ДТП) Ця трагедія сталася під час комендантської години, коли на вулиці вже нікого не повинно бути. Я живу на вул. Інзовська й чула, як він летів. Чую таке майже щоночі. Питання: як контролюється виконання комендантської години? Чим займається наша поліція?

– Поліція контролює дотримання комендантської години. Але потрібно розуміти, що кількості особового складу та машин на наш великий район не вистачає. Я прошу громадян, якщо вони бачать порушення, то, будь ласка, інформуйте 102. По фактах порушення комендантської години реакція буде миттєвою. 

В цьому випадку, це відбулося миттєво. Відкрито кримінальне провадження, ведеться слідство. Зрозуміло, що людину вже не повернеш. Нам всім потрібно зрозуміти, що виконання законів України – лежить не лише  на поліції, а й на громадянах. На жаль, не всі до цього з розумінням відносяться.

– Цікавить питання про опалювальний сезон у навчальних закладах району. Чи працюватимуть школи та дитячі садки?

– У нас зараз працює в районі 14 закладів загальної та середньої освіти, в режимі офлайн, тобто очному. В такому режимі навчаються 1980 учнів. Це відбувається там, де в школах є укриття, і вони доведені до стану належного використання. Я говорю, що вони пройшли комісію ДСНС, підписані акти і їх дозволено використовувати.

Ще в 12 школах проводяться ремонти укриттів, до кінця місяця ми плануємо їх приєднати до очної системи навчання. Крім того, в трьох школах будуються окремі бомбосховища, нові, бо там не було можливості пристосувати інші приміщення. 

В плані цивільного захисту населення за ці кілька місяців було зроблено багато роботи, набагато більше, ніж за всі попередні роки. Те що я сказав – буде виконано. 

Ми працюємо з вчителями, батьківськими комітетами, щоб вони проводили для учнів екскурсії в ці сховища та навчали дітей правилам поведінки у критичних ситуаціях.

С приводу опалювального сезону – котельні готові повністю. Забезпеченість вугіллям 76% по району, ще тривають тендерні процедури, які закінчаться найближчими тижнями. По тій сумі, яка в нас закладена, ми вийдемо на 98% готовності. Газ до кінця року є. Ми готові.

 – На якому етапі зараз перебуває вирішення резонансного питання передачі землі у с. Кубей в оренду? Яка доля криниці в Оріхівці?

– Зараз проводиться звірка земельних ділянок між фермерами та земельним відділом цієї громади. Укладаються договори згідно з Законом «Про продовольчу безпеку», є таке право у громад, укладати договір на рік, без аукціону, як це було раніше. 

Зараз на 650 гектарів є такі договори, це означає що в них буде поповнення бюджету. Але процес звірки ще не завершено. 

По колодязю. Ми діємо виключно в правовому полі. Є ухвала суду, в якій написано, що сільська рада не має права перешкоджати орендарю у доступі до колодязя, та не має права передавати його третім особам. На цей момент ця ухвала суду виконується. 

Якщо буде подана апеляція, й буде інша ухвала – вона теж буде виконуватися в рамках правового поля. 

– Дякуємо за відповіді. Якщо ви хочете звернутися до читачів, то зараз ви маєте таку можливість.

– Так. Я Звертаюся до громадян та підприємців. В нас є завдання – підготуватися до прийняття великої кількості ВПО. В районі немає бойових дій, все спокійно. Цей спокій нам дається завдяки ЗСУ. Але ми повинні прийняти ВПО, орієнтовно їх буде 7 тисяч осіб, зараз в районі вже проживає 8300 таких осіб.

Ми проводимо роботу з пошуку місць для проживання. Будь ласка, якщо в вас є можливість прийняти людей, дайте про це знати в ваш старостат, сільську або міську раду. 

Сподіваюся на ваше розуміння. 

Бесіду вів Серафим Савченко 

Відеооператор Софія Чебан