1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГРОМАД ОБГОВОРИЛИ...

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГРОМАД ОБГОВОРИЛИ В БОЛГРАДСЬКІЇ РВА

Сьогодні начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура провів робочу зустріч з ректором  Ізмаїльського державного гуманітарного університету Ярославом Кічуком  та його науковцями. Під час зустрічі була обговорена взаємодія між Болградською РВА, органами місцевого самоврядування району та науковцями Ізмаїльського державного гуманітарного університету щодо розроблення стратегії розвитку у кожній громаді району.

Після свого становлення об’єднані територіальні громади  приділяють значну увагу розвитку інфраструктури населених пунктів. Для стимулювання спроможності ОТГ цього недостатньо, потрібно не лише користуватися коштами, а й збільшувати надходження, розвивати економічний потенціал громади, особливо сьогодні, під час воєнного стану. Саме тому ОТГ спільно з фахівцями наукового закладу розробляють стратегії розвитку громад.

 На даний час над розробкою зазначеного документу з науковцями Ізмаїльського державного гуманітарного університету працюють Криничнеська, Кубейська, Тарутинська та Василівська громади.

Стратегія не є обов’язковим документом, як план соціально-економічного розвитку, але для залучення інвесторів або грантових коштів цей документ дає перевагу та формує позитивне враження донорів чи інвесторів, доводить серйозність намірів. Стратегія – це довготривалий план на 5–10 років, як має розвиватися громада у всіх сферах своєї діяльності. 

На думку начальника Болградської РВА цей документ не повинен бути ідеальним і універсальним, він має відповідати потребам громади та сьогоденню, бажанням та думкам населення, а також бути зрозумілим кожному. Кожна громада повинна його розробить за допомогою науковців. Тому симбіоз практичної сторони з науковою  може надати серйозний результат  в економічному  розвитку громад.

Крім того Геннадій Бамбура обговорив з фахівцями Ізмаїльського державного гуманітарного університету можливість розробки для громад району комплексного плану просторового розвитку. Науковці зазначили, що готові надати громадам  послуги з розробки зазначеного документу.

В Болградській громаді представники Ізмаїльського державного гуманітарного університету провели науково-практичну конференцію  «Туристично-рекреаційна діяльність в  українській Бессарабії: перспективи розвитку в сучасних умовах» з фахівцями Болградської міської ради, представниками проекту «Дорога вина та смаку Української Бессарабії» та Фонду підтримки підприємництва в Болградському районі.