1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ РАЙОННОЇ РАДИ...

ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ РАЙОННОЇ РАДИ З ПИТАНЬ СІМ’Ї, ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ, ДЕМОГРАФІЧНОГО РОЗВИТКУ, ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ І НАСИЛЬСТВУ ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ, ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

28 вересня 2022 року під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації Дениса Байлука спільно з начальником управління соціального захисту населення Олександром Рожковим відбулося засідання районної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми, під час якого було обговорено наступні питання:

1. Про надання медичної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

2. Про хід виконання в Болградському районі Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

3. . Про взаємодію суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству у Болградському районі.

4. Інформація про факт домашнього насильства фізичного характеру в Кубейській громаді.

За інформацією т.в.о. медичного директору КНП «Болградська центральна районна лікарня» Болградської міської ради Катерини Коджебаш, станом на 13.09.2022 року у лікарні зафіксовано 14 випадків щодо осіб, які постраждали від домашнього насильства. Усім постраждалим була надана необхідна медична допомога, під час надходження до приймально-діагностичного відділення по всіх фактах повідомлено до Болградського відділу національної поліції

Начальник сектору превенції Болградського районного відділу поліції ГУ НП в Одеській області Олексій Болотов повідомив про те, що станом на 14 вересня 2022 року у Болградському районі зареєстровано 559 випадків домашнього насильства, складено 417 адміністративних протоколів. На профілактичному обліку перебувають 251 кривдник, співробітниками Болградського районного відділу поліції винесено 99 термінових заборонних приписів. Також у звітного періоду зареєстрована 1 заява стосовно домашнього насильства, яка внесена до ЄРДР за ст.. 126-1 КК України, кримінальна справа направлена до суду.

Про взаємодію суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству у Болградському районі доповіла Марія Перелі – начальник відділу підтримки сім’ї та координації надання соціальних послуг управління соціального захисту населення Болградської районної державної адміністрації. Вона зазначила що у Болградському районі визначено координатора з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, посадові особи територіальних громад району, відповідальних за оперативне реагування та опрацювання звернень і повідомлень про осіб, які постраждали від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі. З метою захисту та підтримки постраждалих від домашнього насильства, в усіх територіальних громадах району створено мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства за ознакою статі. У Болградському районі притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства не існує, але є домовленість з закладами охорони здоров’я про надання у кризовій ситуації палати для розміщення осіб постраждалих від домашнього насильства.

З четвертого питання заслухана інформація заступника голови Кубейської сільської ради Світлани Рожкової про факт домашнього насильства фізичного характеру який мав місце в їхній громаді. Так, у липні 2022 року громадянин Д., 1961 р.н., спричинив тяжкі тілесні ушкодження своїй дружині, на теперішній час кривдника затримано і він перебуває у слідчому ізоляторі.

За підсумками обговорення усіх питань прийняті рішення та надані доручення усім суб’єктам, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, продовжити взаємну співпрацю в цьому напрямку, проводити спільні заходи з метою зменшення масштабів та запобігання цього явища.