1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЕКОЛОГІЧНИЙ СТАН ТА ПРИМУСОВЕ...

ЕКОЛОГІЧНИЙ СТАН ТА ПРИМУСОВЕ НАПОВНЕННЯ ОЗЕР ПРИДУНАВʼЯ З РІЧКИ ДУНАЙ ОБГОВОРИЛИ НА ВИЇЗНИЙ НАРАДІ

За дорученням начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка 5 жовтня у м. Ізмаїл під час  виїзної наради були  розглянуті  питання щодо екологічного стану озер Придунавʼя та їх  примусового наповнення з річки Дунай.

У заході взяли участь заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА – начальник управління природоохоронних програм, бухгалтерського обліку, фінансової звітності та організаційного забезпечення Дмитро Савалюк, перший заступник голови Ізмаїльської районної військової адміністрації Михайло Шарафаненко, заступник голови Ізмаїльської РВА Сергій Проданов, голова Болградської райради Михайло Садаклієв, перший заступник голови Болградської РДА Денис Байлук, голова Болградської міської ради Сергій Димитрієв, в.о. начальника Басейного управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Олег Чижик, заступник начальника БУВР Іван Кічук, начальник відділу економіки, агропромислового розвитку та екології Ізмаїльської РВА Ольга Мінюк, керівник Ізмаїльського управління водного господарства Афанасій Жечков, заступник начальника Михайло Кейбаш та керівник Болградського управління водного господарства Михайло Балєв.

Під час виїзної наради були обговорені основні проблемні питання щодо примусового поповнення о. Ялпуг з річки Дунай насосною станцією «Репіда» Ізмаїльського управління водного господарства. Робоча група розглянула різні варіанти наповнення оз. Ялпуг та проблеми водосховищ та водойм Придунав’я з врахуванням можливості розконсервування насосної станції «Репіда», термінів виконання поставленого завдання та впливу воєнного стану на ситуацію. Під час наради були визначені шляхи вирішення проблемних питань.

Зазначимо, що під час робочого візиту, 24 вересня 2022 року, начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка до Ізмаїльського району була проведена  нарада з вирішення проблемних питань стану водойм та водосховищ.

Тоді у  заході взяв участь начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура. Він наголосив на важливості вирішення проблеми наповнення озера Ялпуг, тому що, воно є одним із основних джерел постачання питної води мешканцям м. Болград та декількох населених пунктів Болградської громади. Тому заплановане будівництво насосної станції, яка буде перекачувати воду з р. Дунай до озера Ялпуг вирішить зазначену проблему.

Саме тому Максим Марченко наголосив, що обласна військова адміністрація приділяє пріоритетну увагу вирішенню цих питання. Адже природно-кліматичні умови півдня Одещини значно впливають на кількість та якість води в зазначених водоймах Придунав’я. Вода з цих джерел використовується для потреб фермерських господарств і населення регіону, зокрема для зрошення і питного водопостачання. Також водойми використовуються для ведення рибного господарства і рекреаційних цілей.