1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА...

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА 31 ЖОВТНЯ 2022 РОКУ ЩОДО СИТУАЦІЇ В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ

Шановні мешканці району! Болградська районна військова адміністрація повідомляє, що за останній тиждень загальна ситуація в Болградському районі залишається спокійною. Надзвичайних подій, захоплень адмінбудівель, бойових дій – немає. Криміногенний стан в районі контрольований правоохоронними органами.

Населення Болградського району забезпечено основними продуктами харчування, санітарно-гігієнічними засобами. Перебоїв із постачанням продуктів немає. На автозаправних станціях району  перебоїв з паливом не спостерігається.

Промислові, сільськогосподарські, комунальні підприємства та об’єкти оптової та роздрібної торгівлі в Болградському районі працюють стабільно.

Сільськогосподарські підприємства району завершують збирання пізніх зернових культур.  Станом на 31 жовтня  2022 року завершено збирання соняшнику, кукурудзи на зерно зібрано на площі 5,8 тис. га, намолочено 7,8 тис. тон. (85% від плану) при врожайності 13,4 ц/га. Також сільгосппідприємствами зібрано 19,1 тис. тон. винограду (91% від плану)  при врожайності 47,9 ц/га.

 Крім того сільгосппідприємствами району завершено  посів озимого ріпаку на площі 32,8 тис. га. Також завершується посів озимої пшениці (вже посіяно 90%)  та посів озимого ячменю (82% від плану).

З 25 жовтня НЕК Укренерго запровадив в Одеській області графік стабілізаційних відключень для всіх – і побутових, і промислових клієнтів, як в місті Одеса, так і в Одеській області. Це необхідно для уникнення аварій!

Болградська районна військова адміністрація продовжує  роботу з благодійною організацією «Благодійний фонд «Ліга добрих справ ЮА» та ініціює збір коштів для військовослужбовців Збройних Сил України.

28 жовтня на центральний площі м. Болград (пр. Соборний) відбувся благодійний ярмарок для збору грошей на потреби Збройних сил України. За декілька годин спільними зусиллями було зібрано 12 707 грн! Проведення ярмарок і надалі планується в районі.

Болградська районна військова адміністрація закликає усіх небайдужих приєднатись до збору коштів. Наша з вами посильна допомога зробить суттєвий внесок у спільну справу – перемогу над ворогом!

В районі продовжується освітній процес за очною, дистанційною або змішаною формами навчання. Заклади, що мають належним чином облаштовані укриття, працюють очно і змішано, ті, які не мають – продовжують онлайн-формат.

Неухильно дотримуємося алгоритму дій під час звучання сигналу “Повітряна тривога”. Розпорядчі документи надіслано на електронні адреси закладів освіти всіх типів і форм власності.

В Болградському районі триває вакцинація проти COVID-19, яка проводиться на базі Арцизького, Болградського, Бородінського та Тарутинского центрів ПМСД.

 Продовжують працювати пункти прийому та видачі гуманітарної допомоги, активно проводиться волонтерська діяльність.

В Болградському районі на обліку перебувають 8173 ВПО, яким видано відповідні  довідки. Допомогу на проживання призначено 10 597 внутрішньо переміщеним особам  на  суму 96,30 млн. гривень. В усіх управліннях соціального захисту населення продовжується робота з  оформлення допомоги ВПО.

Болградська районна військова адміністрація знайомить з новелами законодавства України, які вступають у дію  наприкінці жовтня 2022 року:

Паспорти громадян України, строк дії яких закінчився у період воєнного стану, зберігають свою дійсність. Відповідну постанову нещодавно прийняв Уряд.

Таким чином, паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період дії воєнного стану), є документами, що й надалі посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Власники таких документів зобов’язані їх обміняти протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану.

Уряд ухвалив постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 483».

Документом передбачено продовження дії спеціальних обов’язків, покладених на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії.

Таким чином пільгові ціни на електричну енергію для побутових споживачів зберігатимуться протягом осінньо-зимового періоду 2022/2023 рр – до 31 березня 2023 р.

Нагадаємо, ціни на електроенергію для населення були знижені з 1 жовтня 2021 року.

Фіксований тариф становить: для індивідуальних побутових споживачів – 1,44 грн/кВт год при споживанні до 250 кВт год на місяць та 1,68 грн/кВт год – понад 250 кВт год на місяць;

1,68 грн/кВт год незалежно від обсягу споживання – для колективних побутових споживачів, гуртожитків, для юридичних осіб, які є власниками або балансоутримувачами майна, що використовується для компактного поселення внутрішньо переміщених осіб у частині задоволення власних потреб ВПО, у дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах на технічні цілі та освітлення території, для релігійних організацій в частині використання електричної енергії для комунально-побутових потреб.

29 жовтня, набрав чинності закон 2658-IX, який підвищує та вводить нові штрафи для водіїв. Тепер водіїв штрафуватимуть на 1190 грн, зокрема, за такі порушення:

• експлуатація авто без номерного знака чи з чужим номерним знаком;

• якщо номерний знак закріплений у невстановленому для цього місці, перевернутий, неосвітлений або закритий;

• якщо номерний знак є брудним, що не дозволить визначити символи на відстані 20 метрів;

• приховування номерів автомобіля.

Раніше штраф за вказані порушення становив 850 грн, за повторне порушення – 1700 грн.

Крім того, вводиться штраф у розмірі 2550 грн. Його виписуватимуть за керування транспортом із незаконно встановленими номерними знаками Збройних сил України, Нацгвардії, Нацполіції та інших структур.

За повторне порушення протягом року власнику автомобіля доведеться заплатити 5100 грн штрафу з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном від 3 до 6 місяців.

Попри війну в Україні продовжує діяти програма “Доступні ліки”, за якою українці можуть отримати необхідні ліки безоплатно або з невеликою доплатою.

До програми входять лікарські засоби проти:

серцево-судинних хвороб

діабету І типу (інсулінозалежний) та ІІ типу

бронхіальної астми

розладів психіки та поведінки

епілепсії

нецукрового діабету

профілактики інфарктів та інсультів

Знайти таку аптеку допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

НАЧАЛЬНИК БОЛГРАДСЬКОЇ РАЙОННОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ГЕННАДІЙ БАМБУРА