1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРЕДСТАВНИКИ  ОДЕСЬКОЇ ОВА З...

ПРЕДСТАВНИКИ  ОДЕСЬКОЇ ОВА З РОБОЧИМ ВІЗИТОМ ВІДВІДАЛИ  АРЦИЗЬКУ ОТГ

19 жовтня 2022 року заступник начальника Одеської обласної військової адміністрації  Ігор Ткачук спільно з  директором Департаменту освіти і науки Одеської обласної військової адміністрації Олександр Лончак з робочим візитом відвідали Арцизьку територіальну громаду Болградського району. Основною метою візиту стало організації роботи щодо розселення внутрішньо переміщених осіб з інших регіонів в Болградському районі та облаштування укриттів у закладах освіти.

За участю начальника Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури, першого заступника начальника Болградської РВА Дениса Байлука та заступника начальника Болградської РВА Вячеслава Кулика була проведена робоча нарада   с головами громад Болградського району, під час якої обговорювались актуальні питання стосовно розміщення внутрішньо-переміщених осіб та підготовка місць компактного проживання ВПО, використання освітніх субвенцій у поточному році та її залишків за 2021 рік, та хід проведення робіт з ремонту та облаштування укриттів у закладах освіти.

Під час наради було обговорено стан готовності  місць компактного проживання внутрішньо-переміщених осіб по кожній громаді.  Керівництво Одеської ОВА та Болградської РВА  вкотре наголосили на необхідності пошуку та облаштування місць компактного проживання ВПО. Ми повинні бути готовими до прийняття осіб, яких будуть   примусово евакуйовувати з територій, де йдуть активні  бойові дії та зруйнована критична інфраструктура.

Крім того заступник начальника Одеської ОВА  Ігор Ткачук зазначив, що ВПО необхідно забезпечувати харчуванням та медичним супроводом та спільно з районними центрами зайнятості необхідно організувати роботу з працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Керівникам громад було доручено  організовувати та забезпечувати наданням соціальних послуг та організувати навчальний процес з урахуванням дітей ВПО.

Також представниками влади обговорювалось  питання розподілення освітньої субвенції  в поточному році та залишків 2021 року.

Зазначимо, що на сьогоднішній день залишки коштів освітньої субвенції в Болградському районі  розподілені наступним чином. В Арцизькій  ОТГ залишки направили на закупівлю засобів індивідуального захисту,  на ремонт їдалень та обладнання для них, на оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти, на капітальний ремонт укриттів для ліцеїв № 1 та № 4. Також залишився  не розподілений залишок – 106 564 грн.

В Павлівській ОТГ – увесь залишок розподілено на оплату праці педагогічних працівників.

В Теплицькій громаді залишок освітньої субвенції розподілено та буде використано на облаштування укриття Веселокутського ліцею.

Також в ході зустрічі директор Департаменту освіти і науки Одеської ОВА Олександр Лончак та перший заступник начальника Болградської РВА Денис Байлук відвідали заклади освіти Арцизької ОТГ, де ознайомились зі готовністю захисних споруд та відпрацювали алгоритм дій при сигналі «Повітряна тривога».

В Арцизькій громаді тривають роботи з будівництва, ремонту та облаштування укриттів у закладах освіти району: У Новоіванівському закладі дошкільної освіти (ЗДО), укриття в процесі облаштування другого виходу та заливання бетонною стяжкою наступного приміщення. В Арцизькому ліцеї № 1 та Арцизькому ліцеї № 4  відбувся тендер на проведення будівельно-ремонтних робіт, підписано договори про виконання робіт.  У Главанському ліцеї ведуться роботи з викладки стін каменем та бетонними плитами, плетіння арматурного поясу захисної споруди. У Холмському ЗДО у запланованому приміщені під укриття проводиться  каналізація та водопровід, плететься  арматурний пояс захисної споруди. В Деленському ЗДО – завершені роботи, залишилось встановити унітази. В  Арцизькому ЗДО № 4  ведуться роботи з встановлення дверей, облаштування вентиляції та залиття підлоги цементним розчином.

В Теплицькій  громаді на даний час ще ведуться ремонтні роботи укриття Веселокутського ліцею.

Також начальник Служби у справах дітей Одеської ОВА Наталія Утюпіна обговорила з присутніми нагальні проблеми, які стосуються зазначеної Служби. Ознайомлюючи учасників наради із завданнями, над якими сьогодні працює служба у справах дітей, вона закликала голів територіальних громад Болградського району  посили організаційно-роз’яснювальну роботу серед мешканців громад у напрямку створення патронатних родин різних категорій, куди будуть влаштовуватись діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

У завершені робочій зустрічі керівники району та громад обговорили проблемні питання щодо розміщення ВПО.