1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРО СТАН ЗАХИСНИХ СПОРУД...

ПРО СТАН ЗАХИСНИХ СПОРУД ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НА ТЕРИТОРІЇ  БОЛГРАДСЬКОЇ ОТГ

Під час апаратної наради, яка проходила під головуванням начальника Болградської районної військової адміністрації, перший заступник голови Болградської міської ради Андрій Гарвалов доповів про стан захисних споруд цивільного захисту на території Болградської ОТГ.

         Він зазначив, що на території Болградської ОТГ, перебуває на обліку 12 протирадіаційних укриттів (ПРУ), одинадцять знаходяться на території м. Болград та одне в с. Виноградівка, з них чотири обмежено готові до використання за призначенням та знаходяться у підвалах  багатоквартирних будинків по вул. 25 Чапаївської дивізії № 34-37. Захисні властивості цих споруд збережено, але вони не  укомплектовані необхідним майном, продовольством, питною водою та іншим. До голів ОСББ цих будівель, під розпис були доведені вимоги наказу  міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту», але ці заходи у повному обсязі не виконані у жодному ОСББ у зв’язку з відсутністю коштів. 4 протирадіаційних укриття знаходяться на території та у відомчій належності різноманітних підприємств (ПАО Болградський виноробний завод, ЦТП №7 Одеської філії ПАТ”Укртелеком”, будівельний кооператив Агробуд, міжрайонне управління водного господарства) та одне у КЗ «Болградська спеціальна школа Одеської обласної ради».  У Болградської міської ради немає важелів  впливу на керівників цих підприємств та  можливості ані обстежити ці приміщення, ані витрачати  кошти на їх модернізацію. Згідно п. 8 ст. 32 Кодексу цивільного захисту України Утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється їх власниками, користувачами, юридичними особами, на балансі яких вони перебувають (у тому числі споруд, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації (корпоратизації), за рахунок власних коштів.

         У населених пунктах Болградської територіальної громади проводиться робота з нарощування фонду захисних споруд цивільного захисту, у першу чергу у закладах освіти та культури.

         Після проведеного ремонту,  захисні споруди цивільного захисту закладів освіти таких як ПРУ: у Опорному  закладі освіти Болградський ліцей та у закладі освіти Виноградівський ліцей, найпростіші укриття: в закладі освіти  Болградський ліцей  № 2,  Залізничненський ліцей (корпус початкової школи), Оксамитненський ліцей визнані обмежено придатними до використання за призначенням. На облаштування захисних споруд  у закладах середньої освіти, з бюджету Болградської міської ради  виділено  1914,2 тис. грн.

         Триває підготовка проектно-кошторисної документації на облаштування найпростіших укриттів у закладах середньої освіти Владиченський ліцей та Табаківський ліцей.

         Проведено ремонт протирадіаційного укриття  у Болградському  закладі дошкільної освіти № 5, облаштовано найпростіше укриття  у Виноградівському закладі дошкільної освіти «Джерельце».  На ці цілі з бюджету Болградської міської ради було виділено 399,9 тис. грн.

         Закінчується облаштування найпростіших укриттів у Болградському закладі дошкільної освіти №8,  Болградському закладі дошкільної освіти №1, Залізничненському закладі дошкільної освіти, Оксамитненському закладі дошкільної освіти «Тополенька». На ці цілі планується витратити 2189,7 тис. грн.

         Усього на облаштування укриттів у закладах дошкільної освіти   виділено з бюджету Болградської міської ради 2589,6 тис. грн.

         На облаштування захисних споруд цивільного захисту закладів освіти у населених пунктах Болградської територіальної громади усього виділено 4503,9 тис. грн.  В захисних спорудах цивільного захисту мають можливість укритися 1960 осіб здобувачів освіти та персоналу.

         Облаштовуються найпростіші укриття  у закладах культури Болградської ОТГ, а саме КЗ «Центр культури та дозвілля Болградської міської ради, с. Залізничне» – будівництво завершено та   КЗ «Центр культури та дозвілля Болградської міської ради м. Болград» – будівництво на завершальній стадії. На облаштування укриттів в цих закладах культури виділено з бюджету 620 тис. грн. Після завершення робіт в цих найпростіших укриттях матимуть можливість укритися до  350 осіб.     

         Розпочато роботу з проектування найпростішого укриття  у КНП «Болградська ЦРЛ». 

         У зв’язку з тим, що більша частина населення громади мешкає у приватному секторі, а більша частина житлового фонду Болградської ОТГ складає  приміщення  малоповерхової житлової будівлі (9028 дворів) укриття переважної більшості населення планується у найпростіших укриттях та укриттях індивідуального захисту (підвал, погріб, цокольне або підвальне приміщення, інші споруди підземного простору, в яких можливе тимчасове перебування людей з метою зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження в особливий період.