1. /
  2. Новини
  3. /
  4. У БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛАСЬ...

У БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛАСЬ АПАРАТНА НАРАДА

22 листопада 2022 року начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура провів апаратну нараду з заступниками начальника та керівниками структурних підрозділів Болградської районної військової адміністрації.
Про підсумки роботи КНП «Болградський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» за 9 місяців 2022 року доповів генеральний директор КНП «Болградський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Болградської міської ради Ігор Веліксар. Він зазначив, що до складу Болградського районного центру ПМСД входять: відділення дільниць сімейних лікарів м. Болград, 15 амбулаторій ЗПСМ, 2 ФАП та 2 ФП. Всього працюючих за штатом 158,5 одиниць, укомплектування складає 85,17%.
Проліковано хворих в денних стаціонарах за 9 місяців 2022 року – 4074 осіб, що нижче на 5,2% ніж показник 2021року.
Рівень первинної інвалідності серед осіб працездатного віку за 9 місяців 2022 року склав 35,1 на 10000 населення району проти 52,0, за аналогічний період минулого року. За 9 місяців 2022 року вперше визнані інвалідами 23 дитини.
Демографічна ситуація в порівнянні з аналогічним періодом минулого року дещо змінилась. Показник народжуваності вищий показника аналогічного періоду минулого року на 14%, показник загальної смертності нижче показника аналогічного періоду минулого року на 6,9%, показник природного приросту, як і раніше негативний але менший на 16,8% з періодом минулого року.
За 9 місяців 2022 року зареєстровано 107 випадків вперше виявлених злоякісних новоутворень. Показник захворюваності склав 162,1 на 100000 населення проти 186,6 за 9 місяців 2021 року (показник зменшився на 13,1%). Показник також вищий від середнього по районам області показника на 3.7%.
Вперше виявлено всіх випадків активного туберкульозу на 7 більше чим в аналогічному періоді 2021 року, показник захворюваності вище аналогічного періоду минулого року на 24,7%. Смертність від туберкульозу незначно збільшилась на 10%.
За 9 місяців 2022 року, щеплювальна робота у Болградському районі проводилася згідно календаря профілактичних щеплень. Забезпеченість у 2022 році медичними імунобіологічними препаратами була достатньою, крім вакцини ОПВ.
Крім того проведено поточний ремонт чотирьох кабінетів в КНП “Болградський районний центр ПМСД” в м. Болград та поточний ремонт системи опалення АЗПСМ с. Каракурт (заміна батареї та додатково встановлений котел на твердому паливі).
Проведено реконструкцію системи опалення в АЗПСМ с. Табаки (замінено усі батареї та змінено систему опалення на тéрмосифóн).
Серед проблемних питань Центру: завершення у с. Н-Трояни Городненської ОТГ будівництва нової амбулаторії; недостатня матеріально-технічна база Болградського РЦПМСД та його структурних підрозділів, згідно з табелем оснащення; потребують термінового розв’язання питання, пов’язані з проблемою енергозбереження та переходу на альтернативні джерела опалювання; недостатнє фінансування для забезпечення медикаментами пільгових категорій населення, згідно з вимогами діючого законодавства, але проблема частково вирішується за рахунок коштів Болградської, Василевської, Криничненської та Кубейської ОТГ; потребує капітального ремонту будівля ЦПМСД в м. Болград.
Начальник відділу економіки та агропромислового розвитку районної військової адміністрації Світлана Вербанова доповіла про передачу державного майна у комунальну власність Арцизької та Болградської міських рад.
Про стан роботи з оптимізації мережі закладів освіти та приведення їх типів та найменувань у відповідність до вимог законодавства доповіла в.о. начальника відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту районної військової адміністрації Інна Гуткан. Вона зазначила, що з метою реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти територіальними громадами Болградського району проведено роботу щодо визначення структури мережі та типів закладів загальної середньої освіти у відповідності із законами України, а на даний час в Болградському районі сформована наступна мережа закладів загальної середньої освіти: всього функціонують 67 суб’єктів освітньої діяльності (13 106 учнів) та 12 філій (489).
Мають статус опорних 8 закладів (в яких навчаються 2 463 учні), до яких приєднано 9 філій (380 учнів).
Ще 3 заклади є філіями не опорних закладів: Павлівська громада – 2 заклади (Вишняківська та Новокапланівська гімназії) є філіями Вознесенського Першого ліцею; Теплицька громада – 1 заклад (Рощанська початкова школа) є філією Веселокутського ліцею.
На території району діють 79 закладів дошкільної освіти (34 самостійних та 45 структурних підрозділів ЗЗСО), в яких здобувають дошкільну освіту 3097 вихованців.
Також було зазначено, що з метою створення оптимальної мережі закладів освіти, необхідних умов для надання якісної освіти, забезпечення доступності освітніх послуг, та з метою ефективного використання матеріально-технічних, кадрових та фінансових ресурсів, а також з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуацій в деяких територіальних громадах рішеннями місцевих рад затверджені перспективні плани оптимізації мережі закладів освіти на 2023-2025 роки, створення опорних закладів, реорганізації та ліквідації закладів.
Зважаючи на це, органи місцевого самоврядування мають приймати рішення, що потребують глибокого аналізу діяльності мережі закладів освіти і цілей здійснення видатків. Це дозволить громадам акумулювати власні кошти і спрямовувати їх не на утримання приміщень, а насамперед на виплату заробітної плати педагогічним працівникам та забезпечення учням доступу до якісної освіти, оскільки утримання неефективної мережі шкіл призводить до здорожчання вартості навчання одного учня у декілька разів.
Отже, для аналізу показників, що впливають на обрані шляхи оптимізації мережі закладів освіти в районі, територіальним громадам необхідно обов’язково провести глибоке вивчення наявних проблем сучасної моделі побудови шкільної мережі, причин їх існування та можливості їх усунення. В першу чергу звернути увагу на: показники демографічної ситуації в громадах, кількість дітей, які протягом наступних трьох років підуть до першого класу, кількість дітей середньої та старшої ланок у школах, розрахунки обсягів річної освітньої субвенції та річна вартість навчання учнів в розрізі закладів (ця сума включає як кошти освітньої субвенції на зарплати вчителів, так і кошти місцевих бюджетів на утримання закладів), середній розрахунок наповнюваності класів в розрізі кожного закладу, наявність шкільних автобусів або можливість їхнього придбання та стан дорожнього покриття, яким пересуваються шкільні автобуси.
У завершені апаратної наради в.о. начальника управління соціального захисту населення районної військової адміністрації Марія Дідик проінформувала присутніх про пільги членам сімей загиблих військовослужбовців.
За результатами наради начальником Болградської РВА було надано ряд рекомендацій та доручень відповідальним керівникам структурних підрозділів райдержадміністрації та організацій району.