1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА...

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА 13 ЛЮТОГО  2023 РОКУ ЩОДО СИТУАЦІЇ В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ

Шановні мешканці району! Болградська районна військова адміністрація повідомляє, що за останній тиждень загальна ситуація в Болградському районі залишається спокійною. Населення Болградського району забезпечено основними продуктами харчування, санітарно-гігієнічними засобами. Перебоїв із постачанням продуктів немає. На автозаправних станціях району  перебоїв з паливом не спостерігається.

Промислові, сільськогосподарські, комунальні підприємства та об’єкти оптової та роздрібної торгівлі в Болградському районі працюють стабільно.

Банки району працюють у штатному режимі при наявності генераторів та енергопостачання.  Банкомати постійно поповнюються готівкою.

Лікарні району працюють у штатному режимі. Усі заклади забезпечені генераторами.

На всій території Одеської області діють оновлені графіки стабілізаційних відключення світла. Дізнатися коли відбуватимуть відключення/включення світла за вашою адресою під час стабілізаційних відключень ви можете на сайті ДТЕК Одеські електромережі: https://www.dtek-oem.com.ua/ua/shutdowns

Болградська районна військова адміністрація знайомить з новелами законодавства України, які вступають у дію  у лютому  2023 року:

ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ У 2023 РОЦІ ВІДБУДЕТЬСЯ З 1 БЕРЕЗНЯ, як це передбачено профільним пенсійним законодавством. Наразі Міністерство соціальної політики готує проект рішення Уряду, яке буде винесено на розгляд Кабінету Міністрів найближчим часом. Соціальна підтримка і забезпечення вчасної виплати пенсій для громадян, попри складність ситуації в публічних фінансах через повномасштабну війну, залишається пріоритетом Уряду.

У СІЧНІ 2023 РОКУ ЗАВЕРШЕНО РЕФОРМУ МОНЕТИЗАЦІЇ ПІЛЬГ, ЯКА БУЛА РОЗПОЧАТА В 2019 РОЦІ. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг їх одержувачам з січня поточного року надаються виключно у грошовій готівковій формі (нарахування – в січні, виплата – у лютому).

Виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг пільговикам тепер здійснюється у грошовій готівковій формі шляхом перерахування коштів Пенсійний фонд України.

УРЯД РОЗШИРИВ КАТЕГОРІЇ ЖІНОК ТА ЧОЛОВІКІВ СЕРЕД ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ, ЯКІ МОЖУТЬ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН.

Жінка, яка є усиновлювачем, опікуном, піклувальником, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів, яка виховує дитину/дітей до 18 років, може виїхати за кордон для відвідування дитини або її супроводу.

Для цього необхідні:

  • закордонний паспорт;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • документи, що підтверджують перебування дитини за кордоном.

Чоловіки додатково повинні мати документи, що підтверджують статус одинокого батька, виховання та утримання дитини батьком самостійно. Детальніше у постанові Кабінет Міністрів України від 10 лютого 2023 р. № 119.

ВИЗНАЧЕНО МЕХАНІЗМ ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ВИПЛАТИ ЩОМІСЯЧНОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ ОСОБАМ, ЯКІ БРАЛИ УЧАСТЬ У ЗАХИСТІ УКРАЇНИ ТА З 2014 РОКУ МАЮТЬ ОСОБЛИВІ ЗАСЛУГИ ПЕРЕД БАТЬКІВЩИНОЮ

Урядовою постановою від 20 січня 2023 року №79 визначено механізм реалізації Закону України від 27 липня 2022 року № 2454-ІХ «Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян», яким встановлено щомісячну грошову виплату особам, які брали участь у захисті України та, починаючи з 2014 року, мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Відповідно до постанови:

  • щомісячна грошова виплата призначається незалежно від того, чи перебуває заявник на обліку в органах Пенсійного фонду України як одержувач пенсії або щомісячного довічного грошового утримання;
  • щомісячна грошова виплата призначається та виплачується з дня звернення за її призначенням;
  • особам, які отримали відповідні нагороди до 01.01.2023 та звернуться за призначенням щомісячної грошової виплати до 01.07.2023, така виплата встановлюється з 01.01.2023;
  • особам, в матеріалах пенсійних справ яких наявні документи, що визначають право на виплату щомісячної грошової виплати, проводиться перерахунок без звернення, автоматично, з 01.01.2023;
  • заяву про призначення грошової допомоги можна подати як в паперовій формі безпосередньо до сервісного центру Пенсійного фонду України, так і в електронній формі – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України із використанням електронного цифрового підпису.

СЕРЕДНІЙ РОЗМІР «ДЕКРЕТНИХ» ЗРІС НА 15,6 %

Як зазначають у Фонді соцстрахування, середньоденна сума виплат для вагітних збільшилась з 335,8 грн у 2021 році до 387,74 гривні у грудні 2022 року, тобто на 51,94 грн.

Загалом же середній розмір декретних допомог за всю таку відпустку, яка в більшості випадків триває 126 днів, зріс на 6544,44 грн — до 48 855,24 грн.

ПІД ЧАС ВІЙНИ ДИТИНІ, ЯКА ДОСЯГЛА 18 РОКІВ, МОЖУТЬ ВСТАНОВИТИ ІНВАЛІДНІСТЬ ДИСТАНЦІЙНО

Це передбачено постановою Кабміну від 8 березня 2022 р. № 225.

Після досягнення повноліття дитина з інвалідністю за направленням лікарсько-консультативної комісії має пройти медико-соціальну експертизи для встановлення інвалідності.

ЗМІНИ ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПІДГОТОВКУ І ПРОВЕДЕННЯ ПРИЗОВУ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ТА ПРИЙНЯТТЯ ПРИЗОВНИКІВ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ЗА КОНТРАКТОМ

Кабмін вніс зміни до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом. Відповідна постанова від 1 лютого 2023 р. N 92 набула чинності 2 лютого. Ознайомитись зі змінами можливо за посиланням: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02Ph5fFuiJ3mvy4E17iUvaiGqBM3trBx9wRkt6XyVHbf8K2PJcBKkhrEPU7fKKnPMFl&id=100069389161800

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

НАЧАЛЬНИК БОЛГРАДСЬКОЇ

РАЙОННОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ГЕННАДІЙ БАМБУРА