1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА...

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА 20 ЛЮТОГО  2023 РОКУ ЩОДО СИТУАЦІЇ В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ

Шановні мешканці району! Болградська районна військова адміністрація повідомляє, що за останній тиждень загальна ситуація в Болградському районі залишається спокійною. Населення Болградського району забезпечено основними продуктами харчування, санітарно-гігієнічними засобами. Перебоїв із постачанням продуктів немає. На автозаправних станціях району  перебоїв з паливом не спостерігається.

Промислові, сільськогосподарські, комунальні підприємства та об’єкти оптової та роздрібної торгівлі в Болградському районі працюють стабільно.

Банки району працюють у штатному режимі при наявності генераторів та енергопостачання.  Банкомати постійно поповнюються готівкою.

Лікарні району працюють у штатному режимі. Усі заклади забезпечені генераторами.

На всій території Одеської області діють оновлені графіки стабілізаційних відключення світла. Дізнатися коли відбуватимуть відключення/включення світла за вашою адресою під час стабілізаційних відключень ви можете на сайті ДТЕК Одеські електромережі: https://www.dtek-oem.com.ua/ua/shutdowns

Болградська районна військова адміністрація знайомить з новелами законодавства України, які вступають у дію  у лютому  2023 року:

У 2023 році пенсії для українців знову будуть підвищені. Уже цього березня уряд проведе індексацію пенсій на 20 %, — зазначив посадовець.

За словами Дениса Шмигаля, під індексацію підпадатимуть усі категорії, визначені в законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тобто понад 10 мільйонів українців.

СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ У 2023 РОЦІ: ЯКІ З НИХ ПРОДОВЖЕНО АВТОМАТИЧНО, А В ЯКИХ ВИПАДКАХ ТРЕБА ЗВЕРТАТИСЯ ДО ОРГАНІВ СОЦЗАХИСТУ

Автоматично продовжено такі виплати та допомоги:

  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • на дітей, хворих на тяжкі захворювання;
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • на осіб з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та ІІ групи внаслідок психічного розладу;
  • особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

Також автоматично продовжено виплату допомоги на проживання ВПО без необхідності повторного звернення чи подання будь яких документів.

Продовжено до 31 грудня 2023 року перехідний період для виплати раніше призначених щомісячних компенсаційних виплат непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку.

Потрібно звернутися з документами до органів соціального захисту та підтвердити право на виплати:

  • громадянам, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям , допомогу на дітей як одинокі матері, тимчасову допомогу непрацюючим особам, які досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсію, оскільки право на такі виплати повʼязано з оцінкою фінансово-майнового стану родин (це не стосується отримувачів,які проживають на територіях де ведуться бойові дії або перебувають в тимчасовій окупації – їм такі допомоги продовжені автоматично).

УКАЗОМ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №58/2023 В УКРАЇНІ ПРОДОВЖЕНО СТРОКУ ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ З 05 ГОДИНИ 30 ХВИЛИН 19 ЛЮТОГО 2023 РОКУ СТРОКОМ НА 90 ДІБ.

ДІЮЧИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ НЕПРАЦЮЮЧИМ ПЕНСІОНЕРАМ ПЕРЕДБАЧЕНІ ДЕКІЛЬКА ДОПЛАТ ДО ПЕНСІЙ

Так, постановою КМУ від 16.02.2022 №118 передбачено, що мінімальна пенсійна виплата для непрацюючих пенсіонерів становить 2100 грн.

Також відповідно до постанови КМУ від 15.09.2021 №963 у непрацюючих пенсіонерів віком до 70 років, пенсію яким призначено відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та які мають страховий стаж: чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30, розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути менше 2500 грн.

ЩО НАБУВ ЧИННОСТІ НАКАЗ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ВІД 11 СІЧНЯ 2023 РОКУ № 19 «Про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у 2022/2023 навчальному році», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26 січня 2023 року за № 167/39223. Наказ підготовлено з метою збереження життя і здоров’я учнів в умовах воєнного стану.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

НАЧАЛЬНИК БОЛГРАДСЬКОЇ

РАЙОННОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ГЕННАДІЙ БАМБУРА