1. /
  2. Новини
  3. /
  4. АПАРАТНА НАРАДА НАЧАЛЬНИКА  БОЛГРАДСЬКОЇ...

АПАРАТНА НАРАДА НАЧАЛЬНИКА  БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

Сьогодні  очільник району Геннадій Бамбура провів апаратну нараду з заступниками та керівниками структурних підрозділів Болградської районної військової адміністрації.

На початку наради начальник управління соціального захисту населення районної державної (військової) адміністрації Олександр Рожков доповів про стан роботи по запобіганню та протидії домашньому насильству у Болградському районі у 2022 році. Було зазначено, що УСЗН ведеться банк даних сімей, в яких допускалися факти домашнього насильства або в яких існувала реальна загроза його здійснення. Протягом 2022 року до органів поліції Болградського району надійшло 798 звернень стосовно вчинення домашнього насильства, з них: 144 звернень від чоловіків, 19 звернень від дітей, 635 звернень від жінок. Протягом звітного періоду в сім’ях проводилися профілактичні бесіди з особами, які вчинили насильство, стосовно вживання алкоголю в тих сім’ях, де відбувся конфлікт у стані алкогольного сп’яніння.

У Болградському районі станом на 01 січня 2023 року в усіх 10 територіальних громадах створено мобільні бригади соціально – психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, якими було здійснено 261 виїзди, обстежено 354 сім’ї. А також є домовленість з закладами охорони здоров’я про надання у кризовій ситуації  палати для розміщення осіб постраждалих від домашнього насильства.

В усіх закладах освіти району визначені уповноважені особи з числа працівників закладів загальної середньої освіти для проведення невідкладних заходів реагування у разі виявлення фактів насильства та отримання заяв від постраждалих осіб. Станом на 01 січня 2023 року на обліку в службі перебуває 133 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах, з них: 19 дітей, відносно яких скоєно насильство, 114 дітей – відносно яких батьки не виконують батьківських обов’язків.

 Про стан забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами доповіла начальник відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту районної державної(військової) адміністрації Інна Гуткан. Вона зазначила, що у поточному навчальному році функціонують 114 інклюзивних класів у закладах загальної середньої освіти, в яких здобувають освіту 148 учнів з особливими освітніми потребами, та 11 груп у закладах дошкільної освіти, в яких виховуються 13 вихованців з особливими освітніми потребами.

За останній рік інклюзія суттєво проникла в школи та садочки нашого району. Так, для порівняння, у минулому навчальному році кількість інклюзивних класів становило 106 класів (стало більше на 8 класів), в яких навчались 134 учні (на 14 більше) з особливими освітніми потребами, а кількість груп було 10 (різниця – 1) з 12 вихованцями (на 1 стало більше).

Відповідно до  Постанови КМУ від 15.09.2021 №957 «Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти» є 5 рівнів підтримки в освітньому процесі.

За даними громад Болградського району більше всього нараховується дітей за ІІІ рівнем (54 учні та 8 вихованців), далі за ІV рівнем (41 учень та 2 вихованці), за ІІ рівнем нараховуються 32 учні та 3 вихованці. Також кількість учнів І рівня становить 15 осіб (до загальної кількості не зараховано, до інклюзивних класів не входять).

Із метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на освіту за місцем проживання, їх соціалізації та інтеграції в суспільство, забезпечення психолого-педагогічного супроводу в Болградському районі функціонують 3 інклюзивно-ресурсних центри. Також з державного бюджету спрямовується субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, які здобувають освіту в закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти, закладах професійної (професійно-технічної) освіти. У 2022 році відповідну субвенцію було розподілено між місцевими бюджетами територіальних громад району у сумі 1 351,89 тис. грн, яку було використано в повному обсязі. У 2023 році місцеві ради отримали поки що на 6 місяців у розмірі 601,818 тис. грн відповідно до кількості осіб з особливими освітніми потребами, з них 542,010 тис. грн – на проведення корекційно-розвиткових занять та 59,808 тис. грн – на оплату праці фахівців.

Наприкінці наради, головний спеціаліст сектору юридичного забезпечення апарату державної (військової) адміністрації Семен Федоренко розповів про Закон України «Про корінні народи України».

По завершенню апаратної наради  начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура надав ряд відповідних доручень керівникам структурних підрозділів районної військової адміністрації.