1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА...

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА 06 БЕРЕЗНЯ 2023 РОКУ ЩОДО СИТУАЦІЇ В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ\

Шановні мешканці району! Болградська районна військова адміністрація повідомляє, що за останній тиждень загальна ситуація в Болградському районі залишається спокійною. Населення Болградського району забезпечено основними продуктами харчування, санітарно-гігієнічними засобами. Перебоїв із постачанням продуктів немає. На автозаправних станціях району перебоїв з паливом не спостерігається.

Промислові, сільськогосподарські, комунальні підприємства та об’єкти оптової та роздрібної торгівлі в Болградському районі працюють стабільно.

Банки району працюють у штатному режимі при наявності генераторів та енергопостачання. Банкомати постійно поповнюються готівкою.

Лікарні району працюють у штатному режимі. Усі заклади забезпечені генераторами.

На всій території Одеської області відключення світла не відбувається.

Згідно розпорядження начальника Одеської військової адміністрації Максима Марченко з 1 березня 2023 року на території Одеси та Одеської області запроваджено комендантську годину з 00:00 до 05:00 години.

Під час дії комендантської години заборонено перебування людей на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток та посвідчень.

Болградська районна військова адміністрація знайомить з новелами законодавства України, які вступають у дію у березні 2023 року:

В УКРАЇНІ ЗМІНИЛИ ПОРЯДОК НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПО ЧАСТКОВОМУ БЕЗРОБІТТЮ. Як повідомили в Мінекономіки, таке рішення ухвалив Кабмін. Відповідно до ухвалених змін:

допомога по частковому безробіттю не надається в разі, якщо стосовно роботодавця або ФОПа відкрито ліквідаційну процедуру, або він визнає свою неспроможність своєчасно виконувати зобов’язання перед кредиторами через незадовільний стан фінансово-господарської діяльності;

перевірка стосовно цільового використання коштів відтепер може здійснюватися також за місцем провадження господарської діяльності роботодавця;

  • також зміни визначають механізм підтвердження відсутності заборгованості роботодавцями та ФОПами, які є застрахованими особами, перед державним (місцевим) бюджетом, зокрема в порядку обміну інформацією між Державною службою зайнятості та ДПС.

З 1 БЕРЕЗНЯ 2023 РОКУ МІНІМАЛЬНИЙ РОЗМІР ПЕНСІЙНОЇ ВИПЛАТИ ОСОБАМ З ІНВАЛІДНІСТЮ З ЧИСЛА УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, не може бути нижчим:

для осіб з інвалідністю 1 групи – 13 376,21 грн (до 01.03.2023 – 12 993,56 грн);

для осіб з інвалідністю 2 групи – 10 700,97 грн (до 01.03.2023 – 10 394,85 грн);

  • для осіб з інвалідністю 3 групи – 8 025,73 грн (до 01.03.2023 – 7 796,14 грн)

В УКРАЇНІ ПОНОВЛЕНО ПРОГРАМУ «РУКА ДОПОМОГИ» – КРЕДИТИ НЕПРАЦЮЮЧИМ ГРОМАДЯНАМ З МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИХ СІМЕЙ НА ПОЧАТОК ЧИ РОЗВИТОК ВЛАСНОЇ СПРАВИ

Програма дає можливість непрацюючим працездатним особам з числа членів малозабезпеченої сім’ї отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тис. грн для відкриття чи розвитку власного бізнесу.

Фінансова допомога надається на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власної справи.

Людина може отримати безвідсотковий кредит від держави строком на 3 роки для започаткування власної справи.

ВИТЯГ ПРО МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ДИТИНИ МОЖНА ОТРИМАТИ ОНЛАЙН

Відтепер витяг про місце проживання дитини можна замовити дистанційно — така послуга стала доступною на вебпорталі «Дія».

ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ В УКРАЇНІ – ЯКЕ БУДЕ ПІДВИЩЕННЯ З 1 БЕРЕЗНЯ 2023

З 1 березня запланована індексація пенсій в Україні – виплати будуть збільшені на 19,7%. Умови цього разу зміняться: індексація торкнеться також тих, хто отримує мінімальну пенсію. Раніше ця категорія пенсіонерів не підпадала під індексацію і перерахунок виплат проводився в інші періоди.

З березня українським військовослужбовцям почнуть нараховувати виплати за новими правилами. Цей порядок був введений ще з 1 лютого, але працювати почне зараз:

• винагороду 100 тис.грн/місяць продовжують отримувати військові на лінії зіткнення, а виплату цю нараховуватимуть пропорційно часу виконання завдань. Це стосується військовослужбовців Збройних сил України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, ГУР Міноборони України, Нацгвардії, Державної прикордонної служби тощо;

• 100 тис. грн також платитимуть за конкретний період виконання бойових завдань – військовослужбовцям ракетних військ і артилерії, льотчикам, морякам, військовим медикам, зенітно-ракетним військам і протиповітряним військам на завданнях в районі бойових дій;

• 50 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойове завдання у складі військового органу управління; їх визначатиме Головнокомандувач ЗСУ та Генеральний штаб ЗСУ;

• додаткову винагороду 30 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойові завдання в районах бойових дій, але не на лінії зіткнення.

Крім цього, 30 тис.грн винагороди скасують для військових, які проходять службу у військових частинах і підрозділах поза районами ведення бойових дій, а також строковиків, курсантів, офіцерів управлінь і штабів.

Е-РЕЦЕПТ НА ЛІКИ

Міністерство охорони здоров’я розширює перелік медичних препаратів, які можна буде придбати в аптеці за е-рецептом. До списку таких ліків входять антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати, препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі знеболювальні, заспокійливі та ліки проти кашлю, інші.