1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПОДОЛАННЯ ТРИВОЖНОСТІ ПІД ЧАС...

ПОДОЛАННЯ ТРИВОЖНОСТІ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ

 24 березня 2023 року у Болградському районному секторі №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області разом з головним спеціалістом  Служби у справах дітей Болградської міської ради  Олександрою Шатських було проведено захід на тему: «Подолання тривожності під час військового стану».

Під час заходу з неповнолітніми клієнтами пробації, Олександрою Шатських було проведено профілактичну бесіду щодо способів боротьби зі стресом та тривогою. Визначені такі реакції на стрес: шок (заціпеніння, невіра, що почалася війна); активні емоційні прояви (від паніки, істерики, плачу до злості, агресії,  дратівливості); фаза усвідомлення прийняття, адаптація.

Головний спеціаліст  Служби у справах дітей Болградської міської ради окреслила вправи, які допоможуть зменшити стрес, а саме: переключення від емоцій на розум; дихальні вправи; вправи для тіла; також ефективним антистресом є сміх до 5 хвилин, домашні улюбленці, свіжа випічка, різні аромати (м’ята, меліса, цитрусові тощо).

Також наголошувалось  на  тому, що дітям потрібно розповідати про те, що зараз відбувається, але робити це спокійно, не панікуючи, оскільки діти дуже чутливі до того, що відчувають батьки. Тому найголовніше – показувати батькам їм безпеку та спокій. Якщо ж дитина дуже тривожиться, то треба  намалювати їй свій страх, потім цей малюнок варто знищити. Ця проста техніка допоможе заспокоїтись дитині.

Спеціалістом було проведено тестування щодо виявлення рівня тривожності під час військового стану, де неповнолітні клієнти пробації мали змогу вказати свої методи боротьби з тривожністю, яка виникає під час звучання сирен, під час перегляду новин, під час спілкування з родичами, які беруть активну участь у бойових діях. Найбільш дієвим та розповсюдженим методом являється спілкування з однолітками на цікаві теми, не пов’язані з війною, а також різні розважальні відео в соціальних мережах.