1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЯ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ РАЙОННОЇ РАДИ З ПИТАНЬ СІМ’Ї, ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ, ДЕМОГРАФІЧНОГО РОЗВИТКУ, ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ

Сьогодні під головуванням заступника голови Болградської РВА Вячеславом Куликом спільно з начальником управління соціального захисту населення Олександром Рожковим відбулося засідання районної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми, під час якого було обговорено виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» у Болградському районі, підбиті  підсумки роботи із запобігання та протидії торгівлі людьми у Болградському районі за 2022 рік та знайомлення з роботою з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах та соціального  захисту дітей, які постраждали від домашнього насильства.

За інформацією управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації ведеться банк даних сімей, в яких допускалися факти домашнього насильства або в яких існувала реальна загроза його здійснення. Станом на 01 січня 2023 року до органів поліції Болградського району надійшло 798 звернень стосовно вчинення домашнього насильства, з них: 144 звернень від чоловіків, 19 звернень від дітей, 635 звернень від жінок.

Уповноваженими особами територіальних громад, відповідальними з питань протидії домашньому насильству, проведено обстеження сімей для з’ясування обставин вчинення домашнього насильства. Протягом 2022 року соціальними послугами було охоплено 478 сімей, надано 1213 послуг, з них соціально – педагогічні – 97, психологічні – 209, інформаційні – 629, юридичні – 109, соціально-економічні – 169, соціальним супроводом охоплено 22 сім’ї.

У Болградському районі станом на 01 січня 2023 року в усіх 10 територіальних громадах створено мобільні бригади соціально – психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Значна увага в районі приділяється організації роботи щодо запобігання насильства стосовно дітей.

Протягом звітного періоду 2022 року на сайті Болградської районної державної адміністрації, в соціальних мережах Facebook та Isnstagram розміщені 18 статей, в розділі «Протидія торгівлі людьми та домашньому насильству» розміщені телефони районних служб, а також Національної «гарячої лінії» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації.

З нагоди відзначення 30 липня Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Болградському районі, проводиться інформаційна кампанія з питань протидії торгівлі людьми, в тому числі під час війни. Станом на 01 січня 2023 року перебуває 8072 ВПО, яким надавались соціальні послуги (інформування, консультування) за темою: «Попередження торгівлі людьми. Як не стати жертвою торгівлі людьми». Неповнолітні, які знаходяться на обліку в службах, щомісячно, разом з батьками, відвідують служби у справах дітей, з ними проводяться профілактичні бесіди, їм роз’яснюються вимоги законодавства про відповідальність неповнолітніх, проводиться робота з вивчення кола спілкування, способу життя поза домом та посилення контролю з боку батьків з метою недопущення стати жертвою торгівлі дітьми.

Протягом 2022 року до управління соціального захисту населення Болградської РВА  звернень від осіб, які постраждали від торгівлі людьми, не надходило.

Як зазначив начальник служби у справах дітей Болградської РВА Валерій Мочуляк  протягом 2022 року проведено 351 цільовий профілактичний рейд «Діти вулиці». Обстежено 695 сімей, виявлено 27 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, з них 4 дитини влаштовані до закладів охорони здоров’я, 4 дитини влаштовані до центру соціально – психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Болградської райдержадміністрації, 19 дітей повернуті в сім’ю батьків. У ході обстеження проводились профілактичні бесіди з батьками щодо їх відповідальності згідно з законодавством України.

У квітні та листопаді 2022 року службою у справах дітей  Болградської районної військової адміністрації за сприянням  служби у справах дітей Одеської обласної військової адміністрації  отримали велику кількість гуманітарної допомоги, у вигляді памперсів, одягу та взуття. Її було  розподілено між 10 службами  у справах дітей територіальних громад району для надання допомоги малозахищеним категоріям дітей, сім’ям які перебувають у складних життєвих обставинах. Також постійно отримується гуманітарна допомога   від волонтерських, благодійних організацій, фондів, яка надається сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, у вигляді: речей, взуття, продуктів харчування, предметів особистої гігієни, дитячих візочків та дитячих ліжок.

За підсумками засідання прийняті рішення: усім суб’єктам, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми, продовжити роботу в даному напрямку, потрібно й надалі продовжувати взаємну співпрацю та робити взаємні кроки щодо попередження домашньому насильству, проводити превентивні заходи на ці теми, що допоможе зменшити масштаби, а то й взагалі запобігти цьому вкрай невтішному явищу.