1. /
  2. Новини
  3. /
  4. З ЦЬОГО РОКУ АГРАРІЇ...

З ЦЬОГО РОКУ АГРАРІЇ СПЛАЧУВАТИМУТЬ МІНІМАЛЬНЕ ПОДАТКОВЕ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

Згідно Закону України від 30.11.2021 року № 1914-ІХ починаючи з 2023 року власники та користувачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів будуть сплачувати до бюджетів мінімальне податкове зобов’язання (далі МПЗ) за володіння землею або користування земельною ділянкою (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування).

Сплачують МПЗ суб’єкти підприємницької діяльності, які є платниками податку на прибуток, єдиного податку та фізичні особи (одноосібники), які самостійно обробляють свої земельні ділянки.
Базовим роком для розрахунку МПЗ є 2022 рік.

Загальна сума сплачених податків, зборів, платежів протягом податкового (звітного) року складається з податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного податку, земельного податку та 20% орендної плати за оренду земель (у разі її сплати).
Розраховується МПЗ за формулою, яка враховує нормативну грошову оцінку 1 гектару земель; коефіцієнт, що становить на 2022 та 2023 роки – 0,04; кількість гектарів земель у користуванні або у володінні та кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності.

МПЗ = НГО х 0,04 х га х кількість місяців/12.

Наведемо приклад розрахунку орієнтовного розміру МПЗ одного гектару за звітний 2022 рік по нашій громаді:
31017х0,04х12/12=1240,68 гривень

Сума сплати МПЗ до бюджету у 2023 році визначається як різниця між розміром розрахованого МПЗ та сумою сплачених протягом звітного 2022 року податків, зборів і 20% витрат на оренду земельних ділянок. Якщо сума сплачених податків і зборів у 2022 році менша за розраховане МПЗ, то різниця декларується та сплачується платником до відповідного бюджету у визначені законодавством терміни.

Для фізичних осіб-одноосібників МПЗ за 2022 рік обчислюється органами державної податкової служби і відповідне податкове повідомлення – рішення надсилатиметься на податкову адресу фізичної особи до 01 липня 2023 року.

У разі згоди фізичної особи – платника податку з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов’язанням, такий платник сплачує податок на доходи фізичних осіб протягом 60 календарних днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

У разі незгоди фізичної особи – одноосібника з розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою податку, він має право протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних.

У разі надання фізичною особою пайових земель в оренду, то МПЗ за такі землі сплачує орендар земельних ділянок.

Відповідно до ст.165 Податкового кодексу України та ст. 121 Земельного кодексу України не сплачують МПЗ власники земельних ділянок, отриманих для ведення особистого селянського господарства, у розмірі не більше 2,0 гектарів.