1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ...

ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО-ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ  ТА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ  БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

23 березня під головуванням начальника Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури відбулось чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки  та надзвичайних ситуацій  райдержадміністрації.

На початку засідання присутні обговорили питання  стану забезпечення населення Болградського району якісною питною водою. Як зазначила начальник Болградського районного відділу підрозділу ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб» Світлана Фіногенова, що для проведення лабораторно – інструментальних досліджень визначені контрольні точки на території населених пунктів регіону: за станом поверхневих водойм – 2 створів; питної води – 243.  В Болградському районі у 2022 році досліджено по 1799 проб питної води на санітарно-мікробіологічні і санітарно-хімічні показники (у 2021р-1184). В 2022 році в порівнянні з 2021 роком кількість об`єктів, обстежених лабораторно і кількість досліджених проб питної води збільшилась у зв’язку з розширенням зони обслуговування Болградським РВП за рахунок приєднання колишнього Арцизького та Тарутинського районів. Із усіх досліджених проб питної води на мікробіологічні показники найбільший відсоток нестандартних проб було зафіксовано в Болградський, Кубейський, Василевський громадах.

Найбільший відсоток відхилень отриманих результатів лабораторно-інструментальних досліджень і вимірювань від нормативів за показниками якості питної води, було встановлено на об`єктах господарчо-питного водопостачання в Тарутинський, Бородинський, Кубейськой, Павлівській громадах. За даними результатів лабораторного контролю води поверхневих водойм 1-ї категорії встановлено, що відсоток нестандартних проб води на санітарно-хімічні показники (о. Ялпуг) збільшився та склав 7,5% проти 5,9% в 2021 р. У 2022 році проведено 25 досліджень на санітарно-хімічні показники та 40 досліджень на мікробіологічні показники. Відхилень від нормативів не виявлено.

Олена Гайдаржи начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Болградського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області зазначила, що в 12-ти населених пунктах населення користується для питних потреб привізною водою, так як відсутні громадські джерела водопостачання питної якості.  В районі  26 підприємств централізованого водопостачання,  які експлуатують 89 водопроводів, що мають відповідні правовстановлюючі документи. Не мають належного оформлення діяльності функціонуючі 3 сільські водопроводи в (с.Олександрівка та с.Дмитрівка – Городненської громади, в Оксамитне – Болградської громади).

Водою з  установок для доочищення питної води користується населення в  7-ми населених пунктах (м. Болград, с. Голиця, с. Банівка, с. Оріхівка, с. Виноградне, с. Криничне, с. Виноградівка, м. Арциз), де обладнані 15 водоочисних установок.

За результатами розгляду питання доручено виконавчим комітетам міських, селищних та сільських рад та підприємств, які надають послуги водопостачання вживати дієвих заходів щодо забезпечення населення району якісною питною водою.

       Про забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення району у весняно-літній період 2023 р. доповіла начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Болградського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області Олена Гайдаржи. Вона зазначила, що станом на сьогодні в жодній територіальній громаді не здійснені заходи по розробленню, узгодженню та затвердженню в установленому порядку схем санітарної очистки населених пунктів. Вкрай не допустимим на теперішній час є існування стихійної торгівлі, яка загрожує та сприяє виникненню спалахів інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

За результатами розгляду головам міських, селищних, сільських рад рекомендовано розробити (оновити) схеми санітарного очищення населених пунктів до 01.05.2023 р., забезпечити роздільне збирання твердих побутових відходів, сприяти роз’ясненню серед населення законодавства про відходи, організовувати проведення заходів акції «За чисте довкілля» та ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, посилити контроль в тому числі за участю співробітників поліції щодо унеможливлення торгівлі харчовими продуктами у невстановлених місцях.

Аркадій Радулов начальник відділу інфраструктури, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства, екології районної державної адміністрації доповів про запобігання утворенню та ліквідацію несанкціонованих та стихійних звалищ побутових відходів.

За результатами доповіді головам міських, селищних, сільських рад Болградського району було доручено проводити роботи щодо мінімізації впливу відходів на довкілля та охоплення 100% населення централізованим вивезенням побутових відходів у населених пунктах району, вживати заходи щодо утримання в належному санітарно-технічному стані паспортизованих сміттєзвалищ та недопущення створення несанкціонованих сміттєзвалищ у межах смуг вулиць і доріг, на прибудинкових територіях, на пустирях у межах населених пунктів, на берегах водойм, річок та озер,здійснювати заходи щодо впровадження роздільного збору побутових відходів.

Про вжиття заходів щодо покращення стану укриття населення у фонді захисних споруд цивільного захисту і створення належних умов для перебування у них людей доповів начальник відділу оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами районної державної адміністрації Сергій Забуга. За результатами розгляду даного питання головам громад спільно з  керівниками підприємств, установ, організацій району незалежно від форм власності і господарювання, на балансі яких знаходяться захисні споруди, в строк  до 30 квітня 2023 р. завершити постановку на облік найпростіших укриттів та споруд подвійного призначення та забезпечувати їх належний технічний стан і готовність до укриття населення.

Також під час засідання були визначені (уточнення) місця знищення вибухонебезпечних предметів співробітниками  піротехнічних підрозділів ДСНС України, виявлених на території Болградського району.

 Про проведення заходів з підвищення рівня обізнаності цивільного населення щодо ризиків, пов’язаних із поводженням із вибухонебезпечними предметами доповів заступник  начальника, начальник відділу запобігання надзвичайних ситуацій Болградського РУ  ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан.  Він зазначив, що треба постійно проводити роботу з інформування населення про ризики, пов’язані з вибухонебезпечними предметами та правила поведінки у разі їх виявлення через офіційні веб-сайти територіальних громад району.

Про заходи щодо забезпечення протипожежного захисту населених пунктів району, природних екосистем та сільгоспугідь у весняно-літній пожежонебезпечний період 2023 року доповіли Борис Міхальчан заступник  начальника, начальник відділу запобігання надзвичайних ситуацій Болградського РУ  ГУ ДСНС України в Одеській області та начальник ДП «Ізмаїльське лісове господарство»  Леонід Гаджилов. Було зазначено, що з приходом весни та настанням потепління знову постає проблема спалювання сухої трави, очерету, чагарнику та сміття на території Болградського району. Станом на 23.03.2023 року на території Болградського районну виникло 16 пожеж та загорань в природних екосистемах,   на загальній площі приблизно 13 га. Було вирішено затвердити Комплексний план дій районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування Болградського району щодо протипожежного захисту природних екосистем та сільгоспугідь району у весняно-літній пожежонебезпечний період 2023 року та проводити роз’яснювальні роботи серед населення щодо дотримання заходів пожежної безпеки під час перебування у лісових масивах, лісосмугах, заплавах річок, сільгоспугіддях, присадибних ділянках та недопущення спалювання стерні, сміття та залишків рослинності.

За результатами наради начальник Болградської РВА рекомендував головам громад тримати на контролі питання у сфері поводження з відходами та здійснювання  контролю за їх раціональним використанням, безпечним поводженням, а також ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ.