1. /
  2. Новини
  3. /
  4. З КЛІЄНТАМИ ПРОБАЦІЇ ПРОВЕДЕНО...

З КЛІЄНТАМИ ПРОБАЦІЇ ПРОВЕДЕНО ЗАХІД НА ТЕМУ «ЧОРНОБИЛЬСЬКА КАТАСТРОФА ТА ЇЇ НАСЛІДКИ»

 Днями у Болградському районному секторі №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області разом з фахівцем соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Болградської міської ради Оленою Македонською було проведено захід на тему: «Чорнобильська катастрофа та її наслідки».

Під час заходу з клієнтами пробації було проведено бесіду щодо Чорнобильської катастрофи. Олена Македонська розповіла, що 26 квітня 2023 р. виповнюється 37 років з того дня, коли ядерна катастрофа  на Чорнобильській атомній електростанції змінила життя сотень тисяч людей і на сотні років зробила непридатними для постійного проживання людини понад 2,5 тис. квадратних кілометрів території України. 26 квітня 1986 р. на четвертому енергоблоці стався вибух, на цей момент у реакторі було близько 200 т. урану, у повітря здійнялися 60 т. радіоактивних речовин. Ще два дні керівництво колишнього СРСР інформацію про цей вибух від світу приховувало. Пожежа на енергоблоці тривала 10 днів. В грудні 1986 р. над четвертим енергоблоком було зведено бетонний саркофаг – об’єкт «Укриття». 2293 українських міст, селищ і сіл, населення яких складало понад 2,6 мільйона людей, виявилися забрудненими радіоактивними нуклідами. Ліквідаторами аварії, які боролися з вогнем і розчищали завали, стали понад 600 тис. осіб. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Причини аварії на Чорнобильській АЕС є: реактор був неправильно спроектований і небезпечний, персонал не був проінформований про небезпеки, персонал допустив ряд помилок і ненавмисно порушив існуючі інструкції.

Під час бесіди фахівцем був зроблений акцент на тому, що наслідками катастрофи на Чорнобильській АЕС стали численні проблеми економічного, екологічного, медичного, наукового, суспільного, морально-етичного й культурного характеру. Через накладання радіаційного забруднення на загальний неблагополучний стан екології в Україні упродовж післяаварійного періоду значно зріс рівень захворюваності.