1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ГРАФІК ВЕСНЯНОГО ОБСТЕЖЕННЯ ПАСІК...

ГРАФІК ВЕСНЯНОГО ОБСТЕЖЕННЯ ПАСІК НА ТЕРИТОРІЇ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ

       Для того щоб попередити виникнення інфекційних та інвазійних захворювань бджіл, необхідно проводити щорічну весняну ревізію пасіки.

       Відповідно Порядку видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, затвердженого Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 № 338 визначено, що щорічно до 15 травня поточного року, спеціалістами державної служби ветеринарної медицини проводиться весняне обстеження пасік.

      Під час здійснення весняної ревізії фахівець проводить клінічний огляд бджолосімей, відбирає патологічний матеріал (підмор бджіл та розплід) для проведення лабораторних досліджень на інфекційні та інвазійні захворювання, а саме: американський та європейський гнильці, нозематоз, варроотоз та акарапідоз.

     За результатом клінічного огляду та лабораторних досліджень вносяться відомості у паспорт пасіки та засвідчується її ветеринарно-санітарний стан.

     Якщо ветеринарно-санітарний паспорт видається вперше, клінічному огляду підлягають 100% бджолосімей пасіки, і такий огляд проводиться за кошти власника пасіки. При цьому відбираються проби, для проведення лабораторних досліджень, на підтвердження благополуччя пасіки щодо інфекційних та інвазійних захворювань, а саме американський та європейський гнильці по 1 пробі, акарапідоз, нозематоз, варроотоз – 10% від наявних бджолосімей – дані дослідження проводяться за рахунок власника пасіки.

     Під час проведення весняної ревізії зареєстрованих пасік проводиться клінічний огляд 10% наявних бджолосімей, від яких відбирається патологічний матеріал для проведення лабораторного дослідження на варроотоз, нозематоз, акарапідоз бджіл та 1% на Європейський та Американський гнильці.

    За проведення клінічного огляду отримується плата в розмірі відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 № 96 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства від 26.01.2016 № 18 та Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 25.02.2021 № 395.