1. /
  2. Новини
  3. /
  4. УРЯД СХВАЛИВ ЗАХОДИ ДЛЯ...

УРЯД СХВАЛИВ ЗАХОДИ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ ПОТРАПЛЯННЮ РОСІЙСЬКОГО ПАЛИВА, НАФТИ ТА НАФТОПРОДУКТІВ ДО УКРАЇНИ

☑️ Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови N 1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації», які унеможливлюють потрапляння російського палива, нафти та нафтопродуктів в Україну. Цей проєкт постанови підготовлений Міненерго за підсумками обговорення з учасниками ринку, спільно з Мінекономіки і Держмитслужбою.

💬«Відтепер паливо невизначеного походження, іншими словами, паливо з російської федерації, не зможе потрапити на український ринок. Це ще один вагомий крок для захисту наших національних інтересів та суверенітету»,- наголосив заступник міністра енергетики України Mykola Kolisnyk, коментуючи рішення Уряду.

☑️ Він пояснив, що раніше, попри численні санкції, заборони та ембарго, паливо російського походження, нафта, нафтопродукти потрапляли до країн ЄС, Туреччини та інших країн, а звідти і на український ринок як ресурс невизначеного походження.

💬 «За даними учасників ринку, такий ресурс реалізується з дисконтом, що робить економічно невигідними альтернативні маршрути постачання ресурсу походження non russian/не REBCO, які ринок активно вибудовував, долаючи дефіцит минулого року. Це спричиняло значний ризик дестабілізації паливного ринку»,- додав заступник міністра.

☑️ Ухвалені зміни розширюють заборону на такі товари:

– нафта й нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), сирі;

– нафта і нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), крім сирих; продукти, в іншому місці не зазначені, із вмістом 70 мас.% або більше нафти чи нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів);

– відпрацьовані нафтопродукти;

– гази нафтові й інші вуглеводні в газоподібному стані;

– паливо моторне альтернативне, в іншому місці не зазначене;

– біодизель та його суміші, що не містять або містять менш як 70 мас.% нафти або нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід.