ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРИЙНЯЛА ЗАКОН, ЯКИМ ЗАПРОВАДЖУЄТЬСЯ ЕЛЕКТРОННА ПРОСТЕЖУВАНІСТЬ ОБІГУ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ, ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ ТА РІДИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ В ЕЛЕКТРОННИХ СИГАРЕТАХ

Верховна Рада України 29 червня 2023р. прийняла в цілому проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, (реєстр. №8287).

Законом врегульовуються окремі питання обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, а також посилюється контроль з метою забезпечення повноти сплати податків з таких підакцизних товарів та протидії їх незаконному виробництву та обігу.

Законом запроваджується електронна марка акцизного податку, передбачивши, що електронна марка наноситься у встановленому Законом про електронну простежуваність порядку на пачку (одиничну упаковку) тютюнового виробу або пляшку (одиничну упаковку) з алкогольними напоями або ємності (одиничні упаковки) з рідиною, що використовується в електронних сигаретах.

Запровадження електронної марки акцизного податку надасть можливість:

відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника/імпортера до кінцевого споживача;

контролювати повноту і своєчасність сплати сум акцизного податку за такі товари;

кожен громадянин зможе ідентифікувати продукцію та перевірити легальність походження товару.

Передбачене Законом створення Електронної системи обігу підакцизних товарів забезпечить електронну взаємодію між державними органами та суб’єктами господарювання:

обтяжливий процес замовлення паперових марок акцизного податку піде в минуле;

система ще на етапі замовлення розрахує та виставить рахунок до сплати в частині сум акцизного податку за замовлені марки.

Законопроект переведе облік алкоголю, тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет в електронний формат.

Статистика и объявления

Продвигать публикацию