1. /
  2. Новини
  3. /
  4.        30 ЛИПНЯ – ВСЕСВІТНІЙ...

       30 ЛИПНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

         Торгівля людьми – це порушення прав людини та форма рабства, яка продовжує існувати у ХХІ столітті і є актуальною проблемою для всіх країн світу, включаючи і нашу.  У 1998 році Україна встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. Покарання за цей вид злочину передбачено у статті 149 Кримінального кодексу.

            Воєнні дії, які відбуваються на території нашої держави вже 8 років підвищують вразливість українців  до потрапляння в ситуації торгівлі людьми. З 24 лютого 2022 року і з початком широкомасштабного вторгнення росії на територію України ризик стати жертвою експлуатації стрімко зріс.

           За даними Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців, з лютого 2022 року близько 10 мільйонів осіб вимушено виїхали за кордон. Переважна більшість осіб, які рятуючи життя покинули Україну – жінки, діти та люди з інвалідністю.

            Ризики стати жертвою експлуатації за кордоном зростають. Наші співгромадяни, рятуючи своє життя, подекуди виїжджали без відповідно оформлених документів, а після прибуття в іншу країну не були достатнім чином обізнані про необхідність постановки на консульський облік. Така ситуація виступає передумовою до потрапляння в ситуації торгівлі людьми під час працевлаштування, пошуку житла та пересування.

             Внутрішньо переміщені особи також є вкрай вразливою категорією для потрапляння в ситуації торгівлі людьми, оскільки під час пошуку роботи або житла, можуть бути піддані різним видам експлуатації.

          Не дивлячись на значну кількість інформації, багато осіб, які постраждали від торгівлі людьми, не свідомі того, що те, що з ними трапилось, є злочином, а вони – потерпілими. Вони не знають про можливості захисту своїх прав та відшкодування завданої їм шкоди.

        Тож будьте обережними та обізнаними щодо небезпеки торгівлі людьми!

       Якщо Ви потрапили у скрутну ситуацію в межах України або за кордоном, зателефонуйте за номером «гарячої» лінії 1547 з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.