НЕБЕЗПЕКА ВЖИВАННЯ СУШЕНОЇ ТА В’ЯЛЕНОЇ РИБИ
Сушена та в’ялена риба може бути небезпечною для життя, адже дуже часто стає будинком для розмноження токсинів, особливо на фоні ситуації, що зараз склалася на фоні теракту на Каховській ГЕС.
Риба, і в звичайних умовах може бути уражена збудником ботулізму, гельмінтами, а у наслідок екологічної катастрофи може містити у своїх м’язах різні токсичні речовини.
При купівлі сушеної та в’яленої риби на стихійних ринках, з рук, ви не можете знати звідки ця риба, у яких умовах вона жила та загинула, чи була вона жива на час її вилову, а також не маєте даних щодо якості умов її зберігання, транспортування.
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити;
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника;
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Сьогоденні технології дозволяють оформити і незаконну здобуту та приготовану рибу, без супровідних підтверджуючих її якість та безпеку документів, у гарному пакуванні. Тому, якщо ви все ж таки вирішите скуштувати сушену або в’ялену рибу купуйте її в офіційній мережі магазинів.
За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря !