1. /
  2. Новини
  3. /
  4. У ЗВ`ЯЗКУ З ОГОЛОШЕННЯМ...

У ЗВ`ЯЗКУ З ОГОЛОШЕННЯМ МІНІСТЕРСТВОМ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я РУМУНІЇ ЕПІДЕМІЇ КОРУ, ЧЕРЕЗ СТРІМКЕ ЗРОСТАННЯ КІЛЬКОСТІ ХВОРИХ ТА ВЕЛИКУ КІЛЬКІСТЬ ГОСПІТАЛІЗОВАНИХ ІНФІКОВАНИХ ХВОРОБОЮ, ОДЕСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ ІНФОРМУЄ:

Станом на 5 лютого в Одеській області зареєстровано 7 випадків з підозрою на кір.

У 2024 році в області зареєстровано два спалахи кору, один з яких має завізний характер (з території Румунії).

За даними моніторингу, показники охоплення плановою вакцинацією дітей КПК по області не досягли цільового показника (95%). У 2023 році було заплановано щепити 13 651 дитину у віці 1 рік та 23 498 дітей віком 6 років, що відповідно складає 85% та 74% від планового показника. Таким чином не щепленими по області залишились майже 8 тисяч дітей, з них близько 20% – це постійна внутрішня та зовнішня міграція.

Ще раз наголошуємо, що специфічного лікування проти кору не існує. Але кору можна ефективно запобігти – зробити щеплення. Вакцинація – це безпечно та швидко.

Кір – небезпечний для всіх невакцинованих дітей і дорослих. Захворювання може призвести до пневмонії, запалення мозку – енцефаліту, інших серйозних ускладнень.

Центром контролю та профілактики хвороб здійснюються наступні заходи щодо недопущення можливого виникнення епідемії кору на території Одеської області:

з 5 лютого, щоденно проводиться засідання оперативного штабу реагування на надзвичайні ситуації щодо постійного аналізу епідситуації, готовності до реагування на можливі спалахи захворюваності;

структурні та відокремлені підрозділи приведені в режим підвищеної готовності до реагування;

лабораторії приведені в режим цілодобової готовності проведення досліджень матеріалу від хворих;

створений та нарощується запас необхідних сил та засобів для проведення посилення епіднагляду та досліджень (тест системи, тощо);

на базі Центру діє гаряча лінія для консультування медичних сестер закладів освіти, лікарів та населення з питань ризиків захворюваності на кір та краснуху за номером телефону: 066-304-62-90.

На виконання доручення Міністра охорони здоров`я України, Віктора Ляшка:

Проводяться спільні з Департаментом охорони здоров’я ОДА моніторингові візити до закладів охорони здоров’я, розміщених на території Одещини щодо спроможності здійснення епідеміологічного нагляду шляхом розслідування кожного випадку захворювання на кір та краснуху і лабораторного підтвердження всіх підозрілих спорадичних випадків і спалахів.

Організовані та проводяться спільні з Департаментом охорони здоров’я ОДА вебінари для медичних сестер закладів освіти про ризики захворюваності на кір та краснуху, основні клінічні симптоми, особливості перебігу та можливі ускладнення, заходи специфічної профілактики (вакцинація).

13-14 лютого заплановано проведення навчальних кущових семінарів з кору для закладів охорони здоров’я Одеської області на теми:

– Клінічна картина, діагностика та лікування кору на сучасному етапі;

– Організація та проведення протиепідемічних заходів в осередках кору;

– Питання імунопрофілактики кору;

– Алгоритм відбору, зберігання та транспортування зразків біологічного матеріалу від хворих з підозрою на кір.

У разі якщо батьки не пам’ятають, чи робили дитині щеплення КПК і не мають документальних підтверджень, варто зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.

Вакцинувати дитину та перевірити вакцинальний статус можна у педіатра чи сімейного лікаря. Також можна щепитися в будь-якому пункті щеплення, які розташовані в центрах первинної медичної допомоги та амбулаторіях.

Вакцина є в наявності в усіх закладах охорони здоров’я Одеської області.

Вона якісна, безпечна та безкоштовна

Безпідставна відмова батьків від щеплень дітей підвищує ризик розвитку епідемії на інфекційні хвороби, а також загрожує життю та здоров’ю не лише дитини, а й усього оточення.