1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРЕДСТАВНИКИ БЕССАРАБІЇ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ...

ПРЕДСТАВНИКИ БЕССАРАБІЇ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ФОРУМІ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН (СПІЛЬНОТ) УКРАЇНИ

Впродовж двох днів в Києві проходив Форум національних меншин (спільнот) України: європейська перспектива, діалог, захист прав, в якому також взяли участь керівниці Одеського обласного центру болгарської культури в місті Болград Галина Іванова та обласного центру гагаузької культури в селі Виноградівка Болградської громади Ольга Кулаксиз.

Зазначимо, у Форумі взяли участь близько 150 представників державних інституцій, міжнародних організацій, громадського сектору та наукових кіл. По суті він став майданчиком для діалогу, обміну досвідом та визначення шляхів подолання викликів, з якими стикаються національні меншини (спільноти) в Україн, на тлі повномасштабної війни.

На початку Форуму до учасників звернувся Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, які підкреслили важливість забезпечення прав національних меншин (спільнот) та їхню роль у консолідації українського суспільства.

Спікерами Форуму були: Ольга Стефанішина – Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Олександр Корнієнко – Перший заступник Голови Верховної Ради України; Олег Немчінов – Міністр Кабінету Міністрів України; Катаріна Матернова – Посол Європейського Союзу в Україні; Олександр Ільков – Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції; Халвард Горсет – Голова Департаменту з питань антидискримінації Ради Європи; Віктор Єленський – Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; Дмитро Лубінець – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

У межах заходу обговорили механізми імплементації рекомендацій Європейської Комісії щодо реформування українського законодавства про національні меншини (спільноти), а також імплементації стандартів Ради Європи у забезпеченні освітніх прав представників національних меншин в Україні.

Особливу увагу учасники Форуму приділили питанню розбудови інклюзивної України в контексті війни, щоб зробити суспільство більш згуртованим, та ролі державних інституцій в розбудові діалогу та політик у сфері національних меншин (спільнот) України.

За результатами заходу було ухвалено Підсумковий документ з рекомендаціями щодо подальшого впровадження Закону України «Про національні меншини (спільноти) України», Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року, а також інших відповідних документів і політик.

«Раді, що змогли на цьому заході ми мали можливість розкрити багатство болгарської культури в її різних аспектах і напрямках, представивши історію, фольклор, побут і традиції болгарського народу, матеріальну і духовну культурну спадщину через вироби фольклору. Вони виклали інтерес з боку влади в особі Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України пані Ольги Стефанішиної, а також Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Та не тільки. Ми також мали можливість познайомитися з представниками інших національних спільнот для подальшої співпраці. Мені сподобалось, що на такому високому рівні були підняті права національних спільнот, про які іноді забувають. Це важливо. Вважаю, такі заходи повинні проводитися. Адже вони – можливості не тільки дізнатися про свої права чи презентувати нашу унікальність, а й не дати їй зникнути на шляху євроінтеграції України», – поділилася директорка обласного центру болгарської культури в місті Болград Галина Іванова.

«Приємно, що, нарешті, на представників національних спільнот України звернула увагу державна влада, точніше на їхні проблеми, які існують у багатьох сферах. Наприклад, у сфері культури та освіти. Адже гагаузька мова в Україні вже вважається тією, що зникає. І на те є декілька причин. Не має мотивації вчителів гагаузької, в країні відсутні заклади вищої освіти, де б готували майбутніх викладачів гагаузької, потребують перевидання підручники з гагаузької й проведення якомога частіше фестивалей національних культур за підтримки Міністерства освіти та науки України. Так, саме на державному рівні, а ні лише на місцевому, тому що гагаузькі села втратили між собою зв’язок в результаті адміністративної реформи. А міністерство може їх декілька раз на рік об’єднувати на фестивалях. Тому згодна, що таки майданчики для діалогу між нацспільнотами та владою, як цей Форум, повинні організовуватися частіше. Дякую організаторам за запрошення», – підкреслила директорка Одеського обласного центру гагаузької культури в селі Виноградівка Болградської громади, авторка підручників з гагаузької мови для початкової школи.

Додамо, що організаторами Форуму національних меншин (спільнот) України є Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Офіс Ради Європи в Україні – Київ, Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Офіс Уповноваженого Верховної Ради України та Комітет Верховної Ради України з прав людини в межах спільного проєкту Ради Європи та Європейського Союзу «Підтримка імплементації європейських стандартів у сфері боротьби з дискримінацією та захисту прав національних меншин в Україні».

Директорка Одеського обласного центру гагаузької культури в селі Виноградівка Болградської громади Ольга Кулаксиз (треття зліва) разом з учасниками Форуму.

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина (зліва) та директорка Одеського обласного центру болгарської культури в місті Болград Галина Іванова.

Фото з особистого архіву Галини Іванової

За інформацією інтернет-видання Бессарабія INFORM