1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ОБГОВОРИЛИ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ОБГОВОРИЛИ ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ НАЙБІЛЬШОГО ПРИРОДНОГО ОЗЕРА В УКРАЇНІ ОЗ. ЯЛПУГ

Днями голова Болградської РВА Михайло Шарафаненко спільно з першим заступником голови Валерієм Єребаканом та начальником відділу інфраструктури, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства, екології Болградської РВА Аркадієм Радуловим провели робочу зустріч з депутатом Одеської обласної ради Веніаміном Унгуряном.

Під час зустрічі представники влади та депутат Одеської обласної ради обговорили пропозиції до плану управління заходами зі збереження найбільшого природного озера в Україні оз. Ялпуг.

У м. Болград та прилеглих населених пунктах централізоване водопостачання забезпечується за рахунок поверхневого забору води з оз. Ялпуг, наповнення якого здійснюється за рахунок водообміну з р. Дунай. Протягом багатьох років на оз. Ялпуг складається критична ситуація, пов’язана з падінням рівня води, внаслідок чого погіршуються показники якості води. Для покращення водообміну та забезпечення належного рівня води, на засіданнях міжвідомчих комісій по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю на весняно-літні періоди, постійно розглядаються питання критично низького рівня води оз. Ялпуг у літні періоди. Екологічний стан найбільшого природного озера в Україні протягом десятиліть викликає занепокоєння як науковців так і мешканців району.

Внаслідок недостатнього водообміну, стан озера погіршується з кожним роком, мінералізація води сягає у літні періоди 1,3-1,5 г/дм3, в останні роки через посуху відбувається критичне обміління озера Ялпуг, що створює серйозні проблеми для постачання питної води мешканцям міста Болград та прилеглих сіл. Рівень води в озері досягає влітку критичних відміток до 1,4 метрів.

На сьогодні просто неможливо штучно наповнити Ялпуг з Дунаю. Треба враховувати, що штучно наповнити озеро площею 150 квадратних кілометрів (разом з озером Кугурлуй – понад 230 км² – прим. авт.) – це дуже важке, дороге і, отже, економічно недоцільне завдання. Природне оздоровлення озера відбувалося за рахунок постійного водообміну з річки Дунай, але наразі об’ємні скиди води з оз. Ялпуг несуть загрозу для водопостачання м. Болград.

Для забезпечення мешканців м. Болград та населених пунктів Болградської громади водою відповідної якості доцільне розглянути питання будівництва водогону від насосної станції Болградського МУВГ, розташованої в с. Криничне Болградського району до очисних споруд КП «Горводоканал» Болградської міської ради, розташованої у м. Болград, протяжністю 15 км. Водозабір насосної станції Болградського МУВГ розташований на більших глибинах, що дозволить подавати воду у разі зниження рівня води в літні періоди. У разі забезпечення населення м. Болград водою з насосної станції Болградського МУВГ, розташованої в с. Криничне Болградського району, можливе оздоровлення оз. Ялпуг за рахунок збільшення водообміну шляхом скиду води більшого об’єму (без загроз забезпечення м. Болград водою) восени та наповнення в паводкові періоди.

За результатами наради Болградська РВА звернулась до Державного агентства водних ресурсів України з проханням внести до плану управління заходи зі збереження найбільшого природного озера в Україні оз. Ялпуг.

Крім того, депутат Одеської облради передав Болградської РВА три генератори для закладів соціальної сфери.

Болградська РВА дякує Веніаміну Унгуряну за надану допомогу та всебічну підтримку громад району.