1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ВТІЛЮЄТЬСЯ...

В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ВТІЛЮЄТЬСЯ ПРОЕКТ “ПРОКУРОР ГРОМАДИ”

21 червня в сесійному залі Арцизської міської ради обговорювали проект “Прокурор громади”, який вже втілюється в Болградському районі.

Керівник Болградської окружної прокуратури Євген Бахчиванжи запросив до обговорення проекту прокурорів Болградського району, представників суддівського корпусу, поліції нашого регіону, співробітників служби у справах дітей, служби пробації, ювенальної превенції, місцевого самоврядування, освітян та, звісно, ЗМІ.

Головними спікерами зустрічі були представники Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Дайян Рейндерс (Бельгія), Карі Ламберг (Фінляндія), а також радник Генерального прокурора Роман Шпирка.

«Прокурор Громади» – це нова ініціатива, спрямована на практичне втілення принципу, який полягає у тому, що в центрі роботи прокурорів та правоохоронців – інтереси людини та її безпека. Він полягає у тому, що окремі прокурори в регіонах стали «прокурорами громад». Їх було визначено серед тих, хто вже працює на місцях, для них проведено додаткове навчання.

Серед основних завдань прокурора громади:

– аналіз причин злочинності, вдосконалення шляхів протидії злочинам;

– запровадження людиноцентричного підходу в роботі;

– збір інформації про потреби і запити громади;

– розробка комплексних механізмів для посилення безпеки громади спільно з місцевою владою, поліцією та іншими зацікавленими органами чи організаціями;

– взаємодія з громадськими організаціями та медіа;

– змістовніше інформування про результати роботи.

Завдяки такій співпраці будуть сформовані адаптивні безпекові стратегії, які враховуватимуть особливості кожного регіону чи окремої громади. Такий підхід дозволить посилити безпеку в громадах і, як наслідок, підвищить якість життя її мешканців. Це допоможе не лише долати наслідки злочинності, а й викорінювати її причини.

Наразі проект є пілотним, в ньому задіяні чотири регіони України – м. Львів, м. Буча Київської області, окружна прокуратура Криму, Болградський район Одещини.

Саме досвідом втілення вказаних принципів у Євросоюзі ділилися Дайян Рейндерс і Карі Ламберг.

Своє бачення проекту й можливості його реалізації в наших умовах формулювали Євген Бахчиванжи, як вже діючий прокурор громади, суддя Тарутинського районного суду Петро Кравченко, Бородінський селищний голова Іван Кюссе та інші.

Зустріч виявилася дуже цікавою та конструктивною.

За інформацією газети “Знамя труда”.