1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В СЕЛІ ТАБАКИ ВІДКРИТО...

В СЕЛІ ТАБАКИ ВІДКРИТО МЕМОРІАЛЬНІ ДОШКИ НА ЧЕСТЬ ЗАГИБЛИХ ГЕРОЇВ

Так багатолюдно на території Табаківського ліцею не було давно, як сьогодні. Але, на жаль, з дуже сумного приводу. Мешканці села різного віку, вчителя та представники влади взяли участь у церемонії відкриття двох меморіальних дошок на честь загиблих у війні уродженців села Табаки – Степана Мітєва та Євгенія Марчева, які колись навчались у цьому закладі.

Вони, як і ми усі, мали свою сім’ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії та свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі призвав цих чоловіків до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну.

Народився Степан Мітєв в 1974 році, в селі Табаки, у багатодітній родині. Перед повномасштабним вторгненням росии в Україну мешкав із родиною в Одесі, де працював у будівельній галузі. Але у 2022 році, не роздумуючи, встав на захист України у лавах 126-й окремої бригади територіальної оборони міста Одеса, виконував обов’язки гранатометника стрілецького відділення. На жаль, Степан загинув 27 серпня 2023 року, не доживши до свого 50-річчя. Поховали захисника під Одесою, де мешкає його дружина.

Євгеній Марчев народився 27 травня 1982 року. Також виріс у багатодітній сім’ї. За роки навчання в школі показав себе старанним, відповідальним і наполегливим учнем. І ця праця дала плоди – Євген був взірцевим батьком, люблячим чоловіком, турботливим сином, справедливим другом. Через свою відповідальність чоловік, отримавши повістку, не став ховатися. Загинув 20 жовтня 2023 року під час виконання бойового завдання біля с. Новомихайлівка Покровського району Донецької області. У нього залишились дружина та донька.

«Сьогодні ми відкриваємо меморіальні дошки на честь випускників Табаківського ліцею Євгенія Марчева та Степана Мітєва. Їх імена увічнені на граніті, як іще одне нагадування про те, якою великою ціною Україна виборює свободу і незалежність. Щирі співчуття родинам Героїв, велика вдячність їх батькам та педагогам, які виховали справжніх мужніх патріотів своєї Батьківщини… Пам’ятні дошки на їх честь повинні стати місцем піднесення патріотичного духу, де молодь і громадськість будуть подумами зустрічатись із минулим, щоб робити висновки та будувати правильне майбутнє. Вічна пам’ять та шана полеглим!», – зазначив Болградський міський голова Сергій Димитрієв.

Слова скорботи в цей день також виразили перший заступник голови Болградської районної ради Володимир Романовський, керівниця відділу освіти Болградської міської ради Ірина Гончарова, староста села Табаки Володимир Терзі та директор Табаківського ліцею Григорій Маргарит.

Право зняти тканину з пам’ятних знаків отримали близькі родичі Героїв – сестра Степана Мітєва – Тетяна Тодорова та дружина Євгенія Марчева – Наталля.

Додамо, що пам’ятні дошки було виготовлено за сприянням Болградської спілки ветеранів АТО та ООС.

За інформацією Болградської міської ради