ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ БОЛГРАДСЬКОЇ РВА ВЗЯВ УЧАСТЬ У БІЗНЕС-ФОРУМІ – «ЗЕРНО. СВИНІ. М’ЯСО – 2024»
12 червня в Київському гольф-центрі відбувся бізнес-форум, який вже став традиційним – «Зерно. Свині. М’ясо – 2024».
У заході взяв участь виконуючий обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
Від Болградського району учасником форуму став заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов.
Ця грандіозна подія, яка з метою рішучого подолання викликів сьогодення об’єднала всі сфери продовольчої безпеки країни – зерновий бізнес, свинарство, м’ясну галузь, ритейл та суміжні галузі, створила коаліції на всіх ланках продовольчого ланцюга – від зернятка в полі до готового м’ясного виробу на столі споживача.
Бізнес форум надав своїм учасникам унікальну можливість дізнатися як збільшити свій прибуток, презентував реальні інструменти отримання доданої вартості, запропонував альтернативу заблокованому експорту зерна, знайомив з провідними експертами галузей, виробниками та переробниками, постачальниками обладнання та генетики, а також проінформував про інновації, актуальні тенденції, фінансові та технічні можливості.
Під час заходу піднімались наступні питання:
– Перспективи розвитку зернового ринку України через призму розвитку свинарства та мʼясної галузі;
– Можливість заміщення експорту зернових експортом м’яса та мʼясних продуктів з доданою вартістю;
– Стан та перспективи розвитку свинарства і м’ясної галузі України під час війни та після її закінчення;
– Реалізація концепції «Нове свинарство України», її вплив на продовольчу безпеку країни та переваги галузей від її реалізації;
– Україна без АЧС – все про викорінення АЧС за допомогою вакцинопрофілактики;
– Інвестиційні можливості з вигодою для зерновиків, нових та діючих свинокомплексів, суміжних галузей;
– Найнижча собівартість українських свиней в світі зараз і назавжди;
– Ефективні технології в свинарстві та м’ясній галузі;
– «Дорожня карта» для створення власного підприємства в свинарстві;
– Презентація соціального проекту, що допоможе ветеранам війни започаткувати успішний бізнес в свинарстві;
– Звідки і на яких умовах залучити фінансування, гранти, підтримку виробників і переробників;
– Збут та внутрішня торгівля, співпраця з національними мережами, власний роздріб;
– Збут та зовнішня торгівля, хто може експортувати, куди і як організувати експорт мʼяса.
Виконуючий обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час вітального слова повідомив, що для ефективного розвитку українського свинарства необхідні дві умови – державна підтримка та розширення ринків збуту. Зараз Мінагрополітики працює над програмами допомоги фермерам у галузі свинарства.
Як зазначив виконуючий обов’язки Міністра, потенційний агровиробник свинини має розуміти, що матиме системну підтримку держави протягом 5-7 років, а згодом – ринки збуту продукції за кордоном. Це стимулюватиме інвестиції в галузь.
Крім того, Тарас Висоцький зазначив, що виробництво м’ясної продукції з доданою вартістю – це також вклад у розвиток економіки і забезпечення Сил оборони.
Учасники форуму отримали багато корисної інформації та мали змогу обмінятись досвідом в цій галузі.