1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЕЛЕКТРОННІ РЕЦЕПТИ ЗАСТОСОВУЮТЬ У...

ЕЛЕКТРОННІ РЕЦЕПТИ ЗАСТОСОВУЮТЬ У БАГАТЬОХ КРАЇНАХ СВІТУ

Одними з перших їх почали використовувати Скандинавські країни ще у 80-х роках минулого століття. Досить швидко зʼясувалося, що це надзвичайно зручно. Переконатися в цьому можуть і українці.

З квітня 2023 року для придбання рецептурних препаратів власним коштом пацієнта додатково запроваджено окрім паперового цифровий інструмент — е-рецепт.

Електронний рецепт — це цифровий аналог паперового документа, що формується в електронній системі охорони здоровʼя на підставі внесених медичних записів про стан здоровʼя пацієнта. Він містить призначення лікаря на певний лікарський засіб.

Зверніть увагу: електронний рецепт не містить торговельних назв препаратів, а лише назву активної речовини☝️ Ви можете самі вибирати бренд лікарського засобу із зазначеною речовиною відповідно до свого бюджету. Ні лікар, ні фармацевт не можуть вплинути на ваш вибір.

Як і паперовий, електронний рецепт потрібен лише на рецептурні ліки. Тобто всі ті ліки, що й раніше відпускалися за рецептом лікаря, можна придбати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом.

Крім того, е-рецепт має цілу низку переваг:

👉 на відміну від паперового варіанту, не може загубитися чи пошкодитися, буде завжди під рукою;

👉 не потребує розбирання написаного від руки тексту, що мінімізує помилки;

👉 у разі хронічних, тривалих чи рецидивних захворювань лікар може виписувати електронні рецепти на ліки дистанційно;

👉 можна придбати ліки частково — один чи кілька блістерів, саше тощо — і таким чином розділити покупку на кілька разів.

👉 полегшує облік лікарських препаратів і визначення потреб у лікарських засобах на рівні держави;

👉 дає можливість у майбутньому досліджувати ефективність лікарських препаратів.

Запровадження електронних рецептів є частиною вимог євроінтеграційних процесів України. Адже в Європі відпуск рецептурних ліків відбувається здебільшого саме з використанням електронних інструментів.

Якщо у вас виникнуть будь-які запитання щодо е-рецепта, ви завжди можете запитати свого лікаря або звернутися за розʼясненнями на гарячу лінію МОЗ України: 0 800 60 20 19.

ℹ️ Серія публікацій реалізується за підтримки проєкту USAID #SAFEMed