1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОСОБЛИВОСТІ РЕЄСТРАЦІЇ ШЛЮБУ МІЖ...

ОСОБЛИВОСТІ РЕЄСТРАЦІЇ ШЛЮБУ МІЖ УКРАЇНЦЯМИ ЗА КОРДОНОМ

👩🏼‍❤️‍👨🏻 Створення сім’ї — це важливий крок у стосунках. Багато пар заздалегідь планують деталі весільної церемонії. Проте інколи наречені вирішують зареєструвати шлюб незаплановано, наприклад, під час перебування за кордоном. Розповідаємо про те, що необхідно знати українцям та українкам, які вирішили укласти шлюб за кордоном.

Насамперед слід звернути увагу на чинне законодавство іноземної країни – чи дозволена в певній державі процедура реєстрації між двома іноземними громадянами (громадянами України).
👉🏻 Згідно з ч. 2 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»(далі – Закон) державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. Отже, якщо українці, які наразі перебувають за кордоном, планують укласти шлюб або розлучитися на території іноземної держави, мають звернутися до відповідної дипломатичної або консульської установи.

🏛️ Перелік установ, їх адреси та контакти для зв’язку можна знайти на сайті Міністерства закордонних справ України за посиланням: https://mfa.gov.ua/diplomatichni-ustanovi/inozemni-diplomatichni-ustanovi-v-ukrayini

Саме дипломатичні представництва і консульські установи України проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті щодо громадян України, приймають і розглядають заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання поза межами нашої держави.

❗️ Зауважимо, що державна реєстрація зміни імені та розірвання шлюбу проводиться вищевказаними представництвами та установами України лише щодо громадян України, які постійно проживають за кордоном.

Закордонні дипломатичні установи України:
☑️ проводять державну реєстрацію актів цивільного стану, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх, повторно видають свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану та видають витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян (далі –надання послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану) з використанням зазначеного Реєстру як органи державної реєстрації актів цивільного стану, що здійснюють його ведення;
☑️ здійснюють надання послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану громадянам України незалежно від місця їх проживання (перебування);
☑️ застосовують законодавство, яким у своїй діяльності керуються органи державної реєстрації актів цивільного стану, що здійснюють ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян;

Для державної реєстрації шлюбу жінкою та чоловіком особисто подається заява 📄 за встановленою формою до дипломатичного представництва чи консульської установи України в країні перебування.

Якщо жінка та/або чоловік не можуть через поважну причину особисто подати заяву про державну реєстрацію шлюбу, така заява, справжність підпису (підписів) на якій засвідчено нотаріально 🖋️, може бути подана їх представниками, що діють на підставі нотаріально посвідченої довіреності, або надіслана засобами поштового зв’язку 📩

Зверніть увагу, що шлюб можна зареєструвати після досягнення 18-річного віку. За заявою особи, яка досягла 16-ти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам (статті 22, 23 Сімейного кодексу України).

🙌🏻 Взаємна згода наречених є необхідною під час реєстрації шлюбу та оформлюється письмово в консульській установі.

Також подається заява 📄 на підтвердження сімейного стану (тобто, про неперебування у шлюбі), засвідчена дипломатичним представництвом чи консульською установою України, нотаріусом, або документ про те, що особа не перебуває в шлюбі, виданий компетентними органами країни проживання, який повинен бути засвідченим для міжнародного вжитку.

✍🏻 Державна реєстрація шлюбу проводиться у присутності нареченої та нареченого з предʼявленням для посвідчення їх особи і віку паспортів громадянина України або паспортних документів іноземця чи документа, що посвідчує особу без громадянства. ❌ Державна реєстрація шлюбу через представника не допускається.

На підставі актового запису про шлюб кожному з подружжя видається свідоцтво про шлюб.

📍 Разом із тим, за наявності документально підтвердженої поважної причини державна реєстрація шлюбу може бути проведена в іншому місці.

Наречені мають право:
☑️ обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя,
☑️ або надалі іменуватись дошлюбними прізвищами,
☑️ або приєднати до свого прізвища прізвище другого з подружжя.

Складання більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає зі звичаю національної меншини, до якої належить наречена і (або)наречений. За реєстрацію шлюбу стягується консульський збір 💸 відповідно до тарифів консульського збору.

🗓️ За погодженням з особами, які бажають укласти шлюб, консул призначає день і час реєстрації шлюбу. Якщо з поважних причин у визначений консулом строк наречені не можуть з’явитися для реєстрації шлюбу, слід подати письмове прохання й перенести реєстрацію на інший день (але не пізніше ніж на один рік з дня подання заяви).

❗️ Якщо особи, які подали заяву, не з’явилися до консульської установи протягом тримісячного строку з дня її подання і не повідомили причину неявки, то заява втрачає чинність. Водночас зазначаємо, що згідно зі статтею 13 Закону України «Про міжнародне приватне право» документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні у разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Шлюб між громадянами України, що укладений за межами України відповідно до права іноземної держави, є дійсним в Україні за умови додержання щодо громадянина України вимог Сімейного кодексу України щодо підстав недійсності шлюбу (частина перша статті 58 Закону).

🔗 Докладніше: https://cutt.ly/qecBipVC