1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРО ЗАХОДИ ПІДТРИМКИ ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНОСТІ...

ПРО ЗАХОДИ ПІДТРИМКИ ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНОСТІ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Об’єкти української енергетичної інфраструктури перебувають під обстрілами ворога з самого початку повномасштабного вторгнення, що призводить до відключення або обмеження електропостачання, негативно впливає на виробничі процеси та завдає значної шкоди у проваджені діяльності підприємств.

Уряд робить все можливе для швидкого розвитку розподіленої генерації з мінімальною кількістю бюрократичних процедур та можливостями залучення фінансування для таких проєктів.

Розвиток альтернативних джерел генерації енергії має стати складовою нової української енергосистеми.

Нещодавно запрацювали державні кредитні програми:

– для фізичних осіб (громадян) – кредитування під 0% на придбання генеруючих установок на суму — до 480 тисяч гривень, терміном — до 10 років; – для ОСББ та ЖБК – кредити до 5 млн гривень на 5 років під 7% річних.

З можливістю комбінації із програмою «ГрінДІМ» (компенсація до 70% вартості обладнання. Максимальна сума компенсації: до 1 млн грн на встановлення СЕС, до 2 млн грн – на встановлення теплових насосів, до 3 млн грн — якщо одночасно встановлюється СЕС і тепловий насос.

У червні 2024 року Кабінет Міністрів України розширив можливості державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %». Відтепер бізнес може придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі та біогазові генераційні установки. Також розширено можливості для тих підприємств, які хочуть інвестувати у власну генерацію та тих, хто планує використати кредитні кошти на придбання сонячних та вітрових електростанцій, а також обладнання для накопичення електричної енергії.

Для додаткової підтримки бізнесу розпорядженням голови (начальника) обласної державної (військової) адміністрації внесено зміни до обласної Програми розвитку конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва в Одеській області на 2021-2024 роки, в якій доповнено заходи щодо часткової компенсації відсотків за кредитами на придбання та установку альтернативних та автономних джерел живлення суб’єктам підприємницької діяльності.

Частка відсоткової ставки, яка компенсуватиметься становить 5%. Гранична сума щомісячної компенсації за відсотковою ставкою – 45,0 тис. грн за одним кредитним договором.

Предметом кредитного договору є:

– придбання (встановлення) енергообладнання;

– придбання обладнання для забезпечення безперебійної роботи енергосистеми: електрогенераторів, джерел безперебійного живлення, сонячних та газопоршневих та газотурбінних електростанцій, твердопаливних котлів тощо.

Максимальний строк компенсації частки відсоткової ставки одного кредитного договору – 3 роки.