1. /
  2. Новини
  3. /
  4. РОБОЧА НАРАДА АГРАРНОГО АКТИВУ...

РОБОЧА НАРАДА АГРАРНОГО АКТИВУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30 серпня відбулась робоча нарада аграрного активу Одеської області, яка пройшла під головуванням начальника Одеської ОВА Олега Кіпера спільно з в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарасом Висоцьким.

Від Болградського району в нараді взяли участь перший заступник голови Болградської РВА Валерій Єребакан та спеціалісти відділу економіки та агропромислового розвитку райдержадміністрації.

На початку Олег Кіпер доповів про стан врожайності ранніх зернових та зернобобових культур в області й залежність аграріїв від погодних умов.

Як зазначив Тарас Висоцький, з метою отримання високого врожаю сільгоспвиробникам Одеської області в подальшому потрібно відновлювати та будувати меліоративну систему.

Під час зустрічі присутні обговорили проблемні питання в агропромисловому комплексі регіону, які потребують нагального вирішення.

Ключовими питаннями, на яких зупинились присутні були:

– паспортизація водних об’єктів;

– питання отримання грантів на розвиток тваринництва, садівництва, виноградарства та меліорацію;

– агрострахування;

– державна підтримка аграрного сектору;

– проблемні питання в галузі риборозведення;

– повернення перевірок щодо цільового призначення використання земель сільськогосподарського призначення тощо.

Було зазначено, що з серпня по жовтень 2024 року підприємці мають надавати заяви на компенсацію на відновлення та будівництво меліоративних систем. Згідно з постановою, сільгосптоваровиробники, які використовують меліоровані землі, можуть отримати до 50 відсотків компенсації вартості витрат за проведення робіт з реконструкції та модернізації наявних або будівництва нових меліоративних систем.

Також обговорювали, що в 2025 році передбачається виділення коштів на відновлення державної меліоративної системи, а також процес проектування.

За результатами зустрічі аграрії Одещини отримали вичерпні відповіді на питання від в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, які сприятимуть їх подальшій роботі.