1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ТІЛЬКИ УЯВІТЬ: НЕВЕЛИЧКІ ПОМИЛКИ,...

ТІЛЬКИ УЯВІТЬ: НЕВЕЛИЧКІ ПОМИЛКИ, ЯКИХ КОЖЕН МОЖЕ ПРИПУСТИТИСЯ ПІД ЧАС ВЖИВАННЯ ЛІКІВ, ЗДАТНІ ЗВЕСТИ НАНІВЕЦЬ УСЕ ЛІКУВАННЯ

Ось кілька з них:

Ігнорування взаємодії ліків із їжею та напоями

Завжди уважно читайте інструкцію до лікарського засобу. Вона може містити застереження про вживання препарату з певними напоями та їжею. Наприклад, антикоагулянти, антидепресанти, регулятори тиску й ритму серцебиття, протиінфекційні та деякі інші препарати не можна вживати з грейпфрутовим соком — він здатен знижувати або навпаки підвищувати абсорбцію ліків. Якщо ви не впевнені щодо будь-яких взаємодій — проконсультуйтеся з фармацевтом в аптеці або вашим лікарем.

Неправильне зберігання ліків

І знову ж уважно читаймо інструкцію. В ній завжди прописано умови зберігання ліків. Їх потрібно дотримуватися, щоб препарат не зіпсувався та не втратив своєї ефективності. До речі, найневдаліше місце для аптечки — ванна кімната, для якої характерні підвищена вологість і нестабільна температура.

Неправильне дозування

Ліки слід вживати саме в тих дозах, які призначив лікар. Медичний фахівець визначає дозування, зважаючи на ваш вік, вагу, загальний стан тощо. Не змінюйте його — це може призвести до того, що ліки не подіють або ж спричинять побічні ефекти.

Нерегулярність вживання ліків

Недотримання алгоритму вживання ліків призводить до неправильної концентрації препарату в організмі. Як результат — вони не діятимуть належним чином. Не менш небезпечна помилка — вживання одразу кількох доз препарату, якщо було пропущено попередній прийом. Так робити не можна! Подвійна доза може бути небезпечною.

Недотримання правил вживання

Важливо вживати препарат саме так, як зазначено в інструкції — перед їжею, під час їжі чи після — щоб забезпечити його правильне всмоктування.

Запам’ятайте:

– натще: за 20–40 хв. до першого вживання їжі;

– перед їжею: за 20–30 хв. перед вживанням їжі;

– під час їжі або відразу після: наприкінці їжі або безпосередньо після;

– після їжі: за 30–40 хв. після вживання їжі.

Вживайте ліки правильно, щоб отримати бажаний ефект від лікування! Якщо маєте сумніви, запитання — проконсультуйтеся з лікарем. Завдяки сервісу е-рецептів для пацієнтів це максимально зручно.

Серія публікацій реалізується за підтримки проєкту USAID #SAFEMed