1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ УХВАЛИЛА...

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ УХВАЛИЛА ЗАКОН, ЩО ПОСИЛЮЄ ОБМЕЖЕННЯ ДЛЯ МЕДИЧНИХ, ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ТА ФАХІВЦІВ З РЕАБІЛІТАЦІЇ В РАМКАХ ЇХ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Документ забороняє лікарям, фармацевтам, фахівцям з реабілітації призначати ліки, медвироби чи допоміжні засоби реабілітації під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів, зокрема:

▫︎ отримання сувенірної та брендованої продукції;

▫︎премій, бонусів, подарунків;

▫︎ повернення частини коштів за призначення;

▫︎ участі в конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників в обмін на призначення.

❝Сьогоднішнє рішення парламенту є важливим кроком на шляху підвищення якості лікування та рівня довіри до медичної системи загалом. Прозорість, відсутність фінансових стимулів і персональної вигоди є запорукою об’єктивності рекомендацій, які надають лікарі, фармацевти та фахівці з реабілітації. Наведу простий приклад: наше міністерство активно розвиває систему реабілітації у сфері охорони здоровʼя, ці послуги надаються безоплатно в межах програми медичних гарантій, вартість послуг, яку компенсує держава медзакладам, абсолютно ринкова. Водночас останнє дослідження проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» свідчить, що 17% неформальних платежів, які здійснювали пацієнти в лікарні, стосувались умовно кращого засобу реабілітації у порівнянні з тим, що надається державою. Це якраз і є той наслідок недобросовісної промоції, яка ґрунтується виключно на чиємусь фінансовому інтересі, і яку зупиняє прийняття цього законопроєкту. ❞, — говорить міністр охорони здоров’я Viktor Liashko.

Фармацевти зобов’язані надавати на вимогу споживача достовірну інформацію про наявні аналоги ліків, не приховуючи інформацію про дешевші варіанти.

Також забороняється виписування ліків на бланках з рекламною інформацією чи таких, що сприяють контролю частоти призначення.