1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЗАПРОВАДЖЕННЯ 15% ВІЙСЬКОВОГО ЗБОРУ...

ЗАПРОВАДЖЕННЯ 15% ВІЙСЬКОВОГО ЗБОРУ НА АВТОМОБІЛІ В УКРАЇНІ: НОВІ ДЕТАЛІ

В Україні можуть збільшити ПДВ до 23% замість введення військового збору в розмірі 15% при першій реєстрації нових та вживаних автомобілів.

Таке підвищення ПДВ також збільшить вартість транспортних засобів, але не так значно, як 15%-вий військовий збір.

Законопроєкт №11416, розроблений Міністерством фінансів на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, пропонує підвищення деяких податків та зборів, включаючи запровадження військового збору на рівні 15% при першій реєстрації автомобілів.

Цей крок спрямований на покриття дефіциту державного бюджету, який до кінця 2024 року складає 500 млрд. грн.

Окрім військового збору на автомобілі, законопроєкт передбачає запровадження авансового платежу з податку на прибуток для продавців палива, залежно від обсягу їхніх резервуарів.

Автомобільні експерти попереджають, що ці нововведення можуть призвести до значного зниження продажів нових автомобілів, а деякі бренди можуть залишити український ринок.

Занепокоєння висловила і Асоціація автоімпортерів та дилерів, яка намагається переконати уряд відмовитися від запровадження військового збору. Вони побоюються, що це матиме серйозні негативні наслідки для ринку.

Поки що не відомо, чи дослухаються урядовці до аргументів автоімпортерів. Подальший розвиток ситуації покаже, який варіант буде обрано.