1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: БЕЗ КРОВІ,...

НОВИНИ ГРОМАД: БЕЗ КРОВІ, БОЛЮ ТА СКАЛЬПЕЛЮ – У БОЛГРАДСЬКІЙ ЦРЛ ПОЧИНАЄ ПРАЦЮВАТИ НОВЕ СУЧАСНЕ ВІДДІЛЕННЯ

Згідно з наказом генерального директора КНП «Болградська ЦРЛ» Болградської міської ради Віктора Дішлі, у районній лікарні розпочинає свою роботу відділення малоінвазивної хірургії та гінекології, яке розміститься на другому поверсі вже колишнього гінекологічного відділення.

Зазначимо, що малоінвазивна хірургія – це хірургія, спрямована на те, щоб мінімізувати область втручання в організм і ступеня травмування тканин, які є неминучими в класичній хірургії.

Тобто самі операції будуть проводитися тут або з дрібними надрізами або взагалі без них, а лікування буде спрямоване на швидку реабілітацію та швидке одужання, а також ранню виписку пацієнтів. Виграватимуть і вони, і медпрацівники.

“Адже, створюючи це відділення, ми не лише зберегли штат, а й розширили його, а також додали ще 10 ліжок, тепер їх 180”, – наголосив керівник Болградської ЦРЛ Віктор Дішлі.

Далі він зупинився на тих видах малоінвазивних операцій, які будуть проводитись у новому відділенні.

ЄДИНІ НА ПІВДНІ

Насамперед йдеться про таку потрібну процедуру, як колоноскопія – обстеження товстої кишки зсередені, для чого було придбано новий відеоколоноскоп з аргоновим зварюванням.

«До сьогодні колоноскопія проводилася лише в Ізмаїлі та проводилася без анестезії, що досить болісно. Ми ж маємо намір проводити її під наркозом – і не тільки з діагностичною метою, але ендоскопічно оперувати ті ж поліпи, інші утворення в товстій кишці, брати біопсію за допомогою відеоколоноскопа, який виводить картинку на екран. Такі операції не роблять навіть в Ізмаїлі. Власне ми й зважилися на відкриття відділення, щоби робити цю процедуру саме під наркозом. Тим більше, що ми маємо пакет на колоноскопію, і там прописана одна з вимог – здійснювати її під наркозом, якщо на цьому наполягає пацієнт. Таким чином, ми будемо єдиними на півдні, хто при цій процедурі використовуватиме наркоз. Це підвищує шанс того, що люди з раковими захворюваннями виявлятимуться раніше, а не на 3-му, 4-му ступені, коли вже й операцію проводити безглуздо. Якраз через хворобливість процедури багато хто і затягував раніше її проходження», – розповів Віктор Дішлі.

Працюватиме на новому відеоколоноскопі молодий перспективний лікар Юрій Недялков, який до цього три роки займався оперативною ендоскопією у Києві. Тобто тепер їхати до Одеси для таких операцій уже не доведеться нашим людям.

ПРО ЖІНОК ТЕЖ НЕ ЗАБУЛИ

Також у новому відділенні продовжать проводити розпочату ще більше як рік тому гістероскопію – малоінвазивний ендоскопічний метод діагностики та лікування патології матки. Гістероскопія – це найкращий спосіб усунути міоми, поліпи, внутрішньоматкові спайки, анатомічні дефекти матки. Доступ до матки проводиться через піхву та у великих розрізах нема потреби, що значно знижує ризик розвитку післяопераційних ускладнень. На цьому спеціалізується досвідчений лікар-гінеколог Олена Коджебаш.

«Гістероскопія також проводиться під наркозом, це вже світовий стандарт. В Україні у серйозних клініках навіть забороняють застосування кюретажу матки – так зване вишкрібання. Тому мене травматично увійти в порожнину матки, коли це тоненький зонд із камерою, ніж кюреткою, та ще й наосліп проводити вискоблювання всього поспіль, щоб видалити один маленький поліп», – додає медична директорка Болградської ЦРЛ Катерина Ніколаєва.

ВАРВАРСЬКИМ МЕТОДАМ – НІ!

Вже переїхав у нове відділення та придбаний цього року апарат «Свармед», за допомогою якого в Болградська ЦРЛ успішно провели не одну операцію з видалення гемороїдальних вузлів та лікування варикозу вен.

«Це обладнання дуже важливе і не менш потрібне, враховуючи, що кожна третя людина в нашому районі має свідчення до оперативного втручання для видалення гемороїдальних умов і кожен другий страждає від варикозу вен. Сьогодні ці операції проводяться без жодної краплі крові. Без скальпеля, ниток, швів тощо. Все здійснюється одним апаратом, який зварює та автоматично прибирають вузол. Відновлення в рази швидше, за лічені дні післяопераційний період практично безболісний», – говорить про переваги Віктор Дішлі, називаючи венектомію – видалення вен – варварською операцією.

І на те є причини. Ще років десять тому, щоб розв’язувати проблему варикозу, пацієнтові, хай і під наркозом, практично вирвали хвору вену, що призводило до величезних гематом, робилися великі розрізи. Тоді як зараз все це випалюється ендоваскуляром – спеціальним обладнанням, яке вводиться у вену. Це менш травматично та в рази скорочується період реабілітації.

Поповнилося нове відділення та лапароскопічною стійкою, яка переїхала з третього поверху лікарні, де розташоване відділення загальної та гнійної хірургії. Цьому обладнанню не один рік, і воно відмінно зарекомендувало себе в безкровних операхціях при холециститах, апендицитах. А нещодавно медики Болградської ЦРЛ успішно застосували стійку, спаявши розірвану печінку 14-річному підлітку, який серйозно травмувався, катаючись на велосипеді.

«Спочатку ми вирішили використовувати лапароскопічну стійку з метою діагностики, щоб виключити внутрішню кровотечу. А коли воно було виявлено, зважилися на те, щоб запаяти пошкоджену печінку за допомогою трьох зондів, тобто трьох дірочок, через які вони були введені. І у нас вийшло – через десять днів дитина була виписана. Хоча за таких операцій ми повинні були вдатися до скальпеля і фактично розрізати хлопцеві живіт», – поділився набутим успішним досвідом Віктор Дішлі.

Керівник лікарні наголосив, що застосування лапароскопічної стійки вони планують розширити, не обмежуватися лише апендицитами та холециститами. Адже лапароскопічних операціях потребує практично кожна друга жінка – для видалення кіст, позаматкових вагітностей та ін.

Крім того, своє місце у відділенні зайняв і новенький біполярний коагулятор з безліччю насадок, який також безкровно та малотравматично дозволять видаляти шкірні новоутворення – доброякісні та злоякісні.

«Ми тут здійснюватимемо всього різного, цікавого та нового, у тому числі й усе те, що підпадає під пакет «Хірургія одного дня», аж до деяких видів пластичної хірургії. У майбутньому плануємо, що до нас приєднаються і травматологи, і надаватимуть тут свій спектр медпослуг. Словом, зупинятися не мають наміру, нам є чого прагнути», – підсумовує завідувач відділення малоінвазивної хірургії та гінекології Болградської ЦРЛ, молодий перспективний хірург-переселенець із Херсонської області Олександр Воронін.

«Так, ми маємо намір розвивати цей напрямок, тому що, наприклад, сьогодні в жодній лікарні заходу пацієнт після якої б не було операції не лежить по 2-3 тижні. Один-два дні та – на амбулаторне лікування. Тобто відбувається оборот ліжка – внаслідок чого на 10 ліжках можна за місяць пролікувати не 10 хворих, а 30», – каже Віктор Дішлі.

«Рання активізація пацієнта сприяє швидшому відновленню. А рання активізація можлива лише при зменшенні травматизації тканин та якісного знеболювання», – робить висновок меддиректорка Катерина Ніколаєва.

За інформацією Болградської міської ради