1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЯК ПОДОЛАТИ СКАЗ

ЯК ПОДОЛАТИ СКАЗ

       Епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається неблагополучною. Природні вогнища сказу існують практично на всій її території. Щорічно реєструється значна кількість захворювань на сказ серед тварин та випадки загибелі людей внаслідок захворювання на сказ.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус із слиною. Основний шлях проникнення вірусу в сприйнятливий організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.

       СКАЗ – особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для тварин і людей, яке може вражати всіх теплокровних тварин (хворіють всі види домашніх, сільськогосподарських та диких тварин). Захворювання характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю (летально).

Перші ознаки захворювання мають загальний характер та стосуються дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, центральної нервової системи. Загибель тварини наступає внаслідок дихальної недостатності.

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність, вдень з’являються в населених пунктах, в місцях випасу і утримання худоби, нападають на тварин, людей.

Потенційним джерелом розповсюдження сказу є бездоглядні собаки і коти, а також собаки та коти, власники яких порушують правила їх утримання (не проводять профілактичні щеплення проти сказу).

         З метою профілактики сказу хижих тварин у Болградському районі проводиться профілактична вакцинація собак і кішок, що належать фізичним та юридичним особам, відповідно до “Плану ветеринарно-профілактичних заходів проти основних заразних хвороб тварин та птиці”.

З метою профілактики  сказу необхідно дотримуватись головних правил:

1) Всі громадяни зобов’язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив’язі, або у вольєрах. Категорично забороняється пастухам мати на випасі сторожових собак, не щеплених проти сказу.

2) Після укусу твариною, негайно звернутись до лікаря.

 3) Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря. Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів.

4) Слід пам’ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. Про це слід сповістити ветпрацівників.

5) За найменшої підозри захворювання на сказ тварин – невідкладно повідомляти відповідний територіальний орган Держпродспоживслужби.

За інформацією Болградської районної державної лікарні ветеринарної медицини